25
Съб, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Тракийският култов комплекс „Глухите камъни“ влезе в Топ 10 в класацията “Чудесата на България” на вестник “Стандарт”. Светилището, което се намира на територията на община Любимец, зае осмо място след мащабно гласуване на българите в Интернет.

Повече от пет години комплексът се проучва от екипа на археолога доц. д-р Георги Нехризов от БАН. Според археолозите „Глухите камъни" тепърва ще разбулват тайните си.

Мястото е интересно с пластове, които датират от ранножелязната епоха до Средновековието.

За времето, откакто работи на обекта, Нехризов успя да намери и доказателства, че живот в този район на България е имало още през V-IV в. пр. Хр. Тракийският пласт находки е много добре съхранен. Археолозите се радват на запазени артефакти и от Средновековието. Почти отсъства пластът от V-I в. пр. Хр. За сметка на това обаче има много неща от ранната желязна епоха - XI-VI в. пр. Хр. Пластът е с над 2,5 м дебелина. „В България няма друг подобен обект с толкова дебел културен пласт", категоричен е Нехризов.

В близкото до светилището село Малко градище от поколения се предава древна легенда. Според нея някъде в местността „Глухите камъни“ имало гробница, в която бил положен именит тракийски владетел. Според тогавашните вярвания той бил погребан с цялата си посуда и “9 вола злато”. Пак според местни легенди въпросният владетел бил погребан навръх Никулден, а всяка година на тази дата златото заблестявало с пълната си красота, въпреки че било скрито в пещера.

СМ