04
Пон, Мар
29 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

festivalЗа седми пореден път Свиленград е домакин на международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“.

karapeevaНад 60 състава с повече от 500 изпълнители от цялата страна, както и от Гърция и Турция, са заявили участие в конкурсната програма. В рамките на три дни в салона на НЧ ”Просвета-1870” свои изпълнения представят танцови състави, ансамбли, групи за народни песни, народни хорове, колективи за традиционен и обработен фолклор и индивидуални изпълнители.

Стартът на надпяването и надиграването бе даден на 7-и юни. Фестивалът официално бе открит от проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, който е председател на журито. Членове на оценяващата комисия са хореографът Стефан Йорданов и Снежана Янева, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в ОбА. Първи на сцената се изявиха най-малките участници във фестивала – свиленградчанчетата Деница Балджиева и Христо Колев от детската фолклорна група „Тракийска китка“ с ръководител Виолета Карапеева. Същия ден Виолета Карапеева навърши 75 години. По този повод тя бе отличена с приза на международния фолклорен фестивал за особени заслуги при съхраняването на българския фолклор. Както е известно, Карапеева беше дългогодишен ръководител на народен хор „Станко Панайотов“ и на женската камерна група, в която пее и сега.

Освен голямата награда на фестивала, журито ще излъчи и най-добър танцов състав, ансамбъл, група за народни песни – за обработен и за автентичен фолклор, индивуален изпълнител. Фестивалът завършва в събота /9-и юни/ с връчване отличията на призьорите, което се предвижда да бъде около 17.30 – 18.00 часа.

Елена МИХАЛЕВА