27
Пон, Май
19 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Поетът Ивайло Балабанов беше удостоен с „Летящо перо" - голямата награда на Международния фестивал за поезия „Славянска прегръдка" , който се проведе от 21 до 26 май във Варна. Призът се присъжда на почетния гражданин на Свиленград за цялостно поетично творчество, заради хилядите просветени от словото му читателски души и за принос в утвърждаването на българския и славянски дух.

Наградата е пластика на скулптора Георги Събев, премия от 1000 лв. и превод на цикъл стихотворения на 17 славянски езици и издаването им в престижно издание за литература във всяка от държавите. В България на български ще бъде издадена една от книгите на поета.
Фестивалът във Варна бе под патронажа на кмета на града Кирил Йорданов и се организира от общината, Министерството на културата, Славянска литературна и артистична академия, Агенция Русия днес и Съюза на писателите в България. Тази година участваха поети от 14 държави.
Освен Ивайло Балабанов голямата награда „Летящо перо" получи и сърбинът Сърба Игнатович. Със „Сребърно перо" бяха удостоени поети от Словения, Хърватска, България и Чехия.
Церемонията по награждаването беше на 25 май. Проведе се в голямата зала на община Варна, която беше изпълнена с поети от България и страните-участнички.
Заради влошеното си здраве Ивайло Балабанов не можа лично да прочете свое стихотворение. Вместо него го направи „двигателят" на фестивала, „бялата фея" на „Славянска прегръдка", поетесата Елка Няголова. Тя прочете забележителните му стихотворения "Приносът на българите към историята на Европа" и „Очи". Заедно с нея рецитираха и българите, а и някои от чуждите поети. Ивайло намери сили да помаха с наградата си към залата, където 150 души дишаха с пулса на стиховете му.

Златка МИХАЙЛОВА