21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Тринадесетото издание на фолклорния фестивал “С песните на Кичка Савова” в село Сладун тази пролет ще бъде посветено на 90 години от рождението на именитата тракийска певица .

Приживе тя полага основите на фестивала в родното си село, а днес нейното дело продължават читалище “Изгрев” в Сладун и фондация “Кичка Савова”, учредена от нейните деца. Фондацията успешно популяризира творчеството на певицата и подкрепя млади дарования.

От четири години празникът е с международно участие. Тече подаването на заявки за участие в предстоящото му издание, което е насрочено за 20 и 21 април. Една от наградите е участие в майсторски клас, ръководен от популярната певица д-р Дарина Славова, вокален педагог, етномузиколог, достойна ученичка на Кичка Савова.

Миналата година бе издаден сборник с народни песни от репертоара на Кичка Савова със съдействието на известния композитор Георги Андреев, диригент на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, аранжирал за глас и пиано 20 от най-популярните и изпълнения. Сега , по случай 90-годишнината изпълнения на ученици и студенти ще бъдат представени в интернет пространството с песните на Кичка Савова .

Националното виртуално турне вече стартира с участието на студенти на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ – София. Покана да се включат във виртуалния концерт е отправена към двете музикални академии, всички музикални училища и школи в страната.

СМ