03
Нед, Мар
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Четирима чужди граждани бяха осъдени от Окръжен съд-Хасково за хулиганство и нанасяне на телесни повреди на трима гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево.

След споразумение с прокуратурата Абидин Й. (47 г.) отнесе 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим. Той е обвинен в причиняване на средна телесна повреда – счупване на десния крак на старши полицай, с което му причинил трайно затруднение на движението – престъпление по чл. 131 ал. 2 т.2 от Наказателния кодекс и за това, че на същата дата извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс.

26-годишната Тугба Т., туркиня, германска гражданка, и 45-годишната Перихан Й., турска гражданка, са осъдени за това, че при условията на независимо съизвършителство, причинили на старши полицай на ГКПП Капитан Андреево, при изпълнение на службата му, леки телесни повреди, изразяващи се в охлузвания и кръвонасядания по тялото, с което му причинили страдание – престъпление по чл.131 ал.2 от Наказателния кодекс и за това, че на същата дата извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс. След споразумение с Прокуратурата им е наложено наказание от по една година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, за всяка една от тях.

27-годишната Шермин Й.,туркиня, германска гражданка, е осъдена за това, че на 23.08.2017 г., е причинила на старши полицай на ГКПП Капитан Андреево, при изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се разкъсно-контузна рана по лицето, с което му причинила разстройство на здравето – престъпление по чл. 131 ал.2 т.3 от Наказателния кодекс и за това, че на същата дата извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс. След споразумение с Държавното обвинение й е наложено наказание от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок.

Споразуменията по наказателното производство са влезли в сила и не подлежат на протест и обжалване.

Както „Старият мост“ писа тогава, меллето станало около 00:00 ч. На пункта за влизане в България пристигнал автомобил с немска регистрация, в който пътували мъж, съпругата му, две пълнолетни и две непълнолетни момичета, всички с турско гражданство. Майката и бащата имали и немски паспорти. Те се прибирали за Германия, където били на гурбет, след лятната си почивка в родината си. На пункта гранична полицайка поискала от шофьора да отвори багажника на автомобила за задължителната проверка, но той отказал. След повторна молба и отказ инспекторката извикала колега, който от своя страна отворил вратата на водача, за да го изведе извън колата. В този момент шофьорът дал яко газ и избягал към трета бариера. Там обаче имало образувана тапа от чакащи и бегълците били настигнати от граничните полицаи. Единият от униформените понечил да свали водача на земята, но получил удар в крака. Граничният полицай почувствал силна болка, а след преглед от специалист се оказало, че крайникът е счупен. От колата слезли разярени и другите пътници и се нахвърлили и срещу други граничари. Една от жените ударила в лицето граничен полицай. Заформил се голям търкал на пункта. В мелето са пострадали още двама граничари, служители на МВР. В крайна сметка се оказало, че в багажника няма нищо нередно. Най-вероятно пътуващите са били изнервени от дългото чакане на пункта.

СМ