30
Чет, Май
18 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Само през м. октомври горските са съставили 53 акта в Свиленград

Голям ръст на кражбите на дървесина отчитат от Държавното горско стопанство в Свиленград. Само през месец октомври са съставени 53 акта. От началото на годината досега пък актовете са 247, като заловените количества нелегални дърва са над 300 тона. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е 2,3 пъти, съобщи за „Старият мост“ Юсеин Ефендиев, директор на РДГ в Кърджали.

Общата стойност на издадените наказателни постановления възлиза на над 100 000 лева. Бракониерите са предимно от ромски произход, които с каруци и леки коли превозват незаконно изсечената дървесина. Във вторник вечерта три каруци бяха заловени след подаден сигнал на тел. 112 от буден гражданин, уведомил и в. „Старият мост“. Полицаите завардили пътя за с. Момково и съобщили на горските стражари. След час и половина преследване по черни пътища талигите, превозващи 2,7 куб. м дърва за огрев, сред които и трупи от орех, били заловени. Дървесината, както и каруците са конфискувани.

Искам да апелирам към гражданите да не купуват дървесина без документ за произход, заяви Юсеин Ефендиев, тъй като голяма част от дървата за огрев бракониерите предлагат за продажба на по-ниски цени. Купувайки от тях, се стимулира незаконната им дейност, подчерта горският шеф. Освен това, трябва да се знае, че купувачите също подлежат на санкции, ако не могат да докажат произхода на дървесината. Освен за незаконна сеч, свиленградските горски стражари са съставили от началото на годината досега и 15 акта срещу бракониери по Закона за лова.

СМ