30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

buntОт седмица отказват да правят тротоарите, заплати не са получавали два месеца

Строители, наети от фирма „Пътстрой“ ООД – Стара Загора, за основен ремонт на улиците в централната част на Свиленград се вдигнаха на бунт заради неизплатени възнаграждения. От седмица работниците отказват да правят тротоарите, докато не получат заработеното. Те потърсиха „Старият мост“, за да получат гласност проблемите им.

„Колко време ни лъжат, че ще ни дадат парите. Ние имаме семейства деца, на някои от нас отрязаха тока, имаме борчове, на работа идваме гладни. Така повече не се живее“, викаха един през друг строителите, събрали се на протест. Христо Стефанов, който е от самото начало на ремонта, от май месец не виждал пари, а фирмата му дължала близо 4 000 лева. Дали им по един аванс през май, но със 100 лева – доникъде, оплака се той. Мартин Симеонов има да взема 1 800 лв., останалите му колеги – различни суми между 2 000 и 600 лв. „Заведоха ни да работим в Студена, три дена гладни и жадни бяхме“, споделиха те.

Дружеството „Пътстрой“ е наело за поставяне на тротоарната настилка около 40 души от Свиленград, Любимец, Харманли, Симеоновград. От другите селища те се придвижват до тук със собствен превоз и за своя сметка. С тях са сключени граждански договори. Когато започвали работа им казали, че ще получават заработеното на 15 – 20 дни. Според тях пари на фирмата са преведени от общината, но собственикът, „големият шеф“ Сашо Желязков и техникът Стойнов не ги давали. „Ще си търсим правата, ще сезираме Инспекцията по труда – канеха се ядосани строителите. - Да видим защо не ни дават екземпляр от договорите, ами Стойнов ги прибра при себе си. За нас той не е техник. Истински техник е този на бригадата от Ямбол, който, щом не платиха парите, разпореди да се съборят бордюрите. И ги събориха. Ние така ли трябва да направим?“ Самият Стойнов не можа да отговори защо не се плаща на работниците, които ръководи.

Не протестират само водачите на ремонтните машини, тъй като са на щат и получават редовно възнагражденията си. Строителите обаче се възмущават от качеството на полагания асфалт – без битумна настилка на много улици, положен тънък слой, рони се. На подобно мнение са и много свиленградчани. „Ало, общината, елате си вижте халвата, с която асфалтирате, няма такава пародия - всичко се рони на втория ден...срамота е. Говоря конкретно за улиците, които правите до „Билла“, коментира читател в сайта на „Старият мост“.

Общината е превеждала дължимите суми, както е по договор, заяви главният финансист Валя Здравкова. Всъщност според сключения между „Пътстрой“ и кмета Манолов договор стойността на обществената поръчка е 1425803.53 лв. без ДДС.

СМ