23
Чет, Май
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

 

Тонове грозде задигат апаши от чужди лозя. Роми предлагат грозде за 20 стотинки килото

 

Крадци масово обират лозята на свиленградчани. Много нашенци пропищяха от набезите на апашите. Доста от лозовите масиви са останали без салкъм заради кърски злосторници.

От полицията казаха, че до сряда са постъпили 5 жалби от потърпевщи от набезите – три на стопани от Сива река и 2 – от Свиленград. Много повече са тези, които не са се жалвали в РПУ-то. Някои от тях подадоха сигнали в редакцията. Ако не хванеш апашите на място, ходи гони Михаля, коментираха пострадали от крадците лозари.

Какъв е смисълът да се жалваме в полицията, след като едва ли ще има резултат, категорични са те.

Блъскам се цяла година, а няма да откъсна едно зрънце, сега какво да сложа в бъчвите, ядосва се Тодор Тодоров, който гледа 2,5 дка лозе. Ошушкали са всичко, съборили са листата, бързали са да берат, за да не ги види някой, сподели той.

Прекупвачи на грозде по тукашните пунктове казаха, че при тях често идвали хора да продадат стока, без да могат да кажат какъв сорт е. Питам ги какво е гроздето, а те ми отговарят, че не знаят, обясни търговец. Не е трудно човек да се досети, че са го крали, допълни той. В кв. Гарата пък хора от малцинствата обикалят по къщите и предлагат салкъмите на много по-ниска цена, споделиха живеещи там. По думите им апашите действали и по поръчка, зависело от колко кила имал нужда купувачът.

Заради наглите обири на селскостопанската продукция някои стопани сами си охраняват собствеността. Принудени сме да спим при лозята си, заявиха те пред „Старият мост“. То какво ли можем да опазим, най-много да си изядем боя, ако дойдат тук да крадат. Друг свиленградчани пък сподели, че апашите не са само от ромския етнос. Самият той лично бил спипал на място комшията си да му бере лозето.

Хората са готови да си платят за пъдари, ако от общината или някоя фирма организират охрана на лозята поне по време на гроздобера. „Хвърляме толкова пари за обработка и пръскане, че можем да отделим по някой лев, вместо да заварим лозята си опоскани от апаши“, твърдят те.

От полицията съобщиха, че заради създалия се проблем ще засилят дежурствата на инспекторите по места и по селата.

СМ