12
Пет, Апр
16 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Наложиха по-лека мярка за неотклонение на Елена Панайотова

Двете свиленградчанки, които бяха задържани на 10 септември с 5, 500 кг амфетамини, са пуснати от ареста. Оказва се, че те не са пренасяли наркотици, а псевдоефедрин. Това стана известно на 19 септември, когато едната от арестуваните – Елена Панайотова, обжалва наложеното й от Свиленградския районен съд „задържане под стража“. Мотивът на първата инстанция да остави Панайотова зад решетките бе, че тя вече има 3-годишна условна присъда за контрабанда на цигари.

Хасковските магистрати отмениха определението на свиленградските си колеги и пуснаха жената от ареста с мярка за неотклонение „подписка“ .

Другата арестувана - Соня Желязкова, бе освободена под домашен арест още от свиленградските съдии заради чистото й съдебно минало. Тя също може да иска изменение на мярката в по-лека на базата на решението на Хасковския окръжен съд.

Както „Старият мост“ пръв и единствен писа, двете нашенки бяха спипани с наркотика във вторник през нощта до Лъв чешма, където криминалисти от Хасково, Харманли и Свиленград спрели за проверка автомобил „Рено Еспейс“. В него пътували Елена Панайотова - на 33 години, и Соня Желязкова - на 29 години. При проверката в колата били открити 14 пакета с бели таблетки с лого „0” и 39 блистера бели таблетки с надпис „чирус”. Веществото дало реакция на амфетамин при полевия наркотест, а установеното количество е 5,450 кг. Според цени на съдебната система дрогата възлиза на 126 250 лева, съобщи дни по-късно МВР.

Срещу Елена и Соня бе повдигнато обвинение по чл. 354 а, ал. 3 от НК – за държане на наркотици. За такова тежко престъпление законът предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 2 хил. до 10 хил. лева.

В хода на операцията е бил задържан и мъжът, който ескортирал жените с лек автомобил „Фолксваген Голф“, собственост на по-младата от тях. Спецакцията е проведена след продължително наблюдение на двете свиленградчанки и 37-годишен мъж от Златарица. От полицията смятат, че те са съпричастни към арестуван през юни месец 35-годишен харманлиец. Тогава в автомобила и квартирата му в Свиленград бяха открити над 14 кг хероин.

След задържането на тримата е направен лабораторен анализ на задържаните таблетки. Изследванията са показали, че това е псевдоефедрин, който се използва като лекарствено средство. Той се продавал свободно в Турция и на много по-ниски цени, отколкото медикаментите в България, съдържащи такава съставка. В същото време тази субстанция е описана в първа категория в европейския регламент за мониторинг на търговията между Общността и трети страни в областта на прекурсорите. Известно е, че псевдоефедринът и лекарствата на основата на псевдоефедрин се използват все по-често за направата на екстази и пико. В България са разкрити немалко случаи на производство на наркотици, при които е използван ефедрин.

СМ