14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград отне в полза на държавата лек автомобил „Деу“, в който са намерени акцизни стоки без бандерол. Собственикът на колата Х. Р. е осъден условно и на една година затвор с 3 години изпитателен срок, както и да заплати разноски по делото в размер на 160 лева.

Присъдата е постановена след споразумение между обвиняемия и прокуратурата.

Х. Р. се е признал за виновен в това, че е пренасял 3990 броя кутии цигари марка „Raquel slims”, всички без акцизен бандерол, на обща стойност 20 668.20 лева. Случаят е немаловажен и предметът на престъплението е в големи размери, се посочва в мотивите на съда.

Това е първата кола в съдебния район, конфискувана за контрабанда на цигари. Доскоро съдът, застъпваше становище, че автомобилите, послужили за държане, за пренасяне на акцизни стоки, не следва да бъдат отнемани в полза на държавата с мотив, че автомобилът не е основно, а улесняващо средство при деянието. Както „Старият мост“ писа, прокуратурата обаче бе на обратното мнение и сигнализира Главния прокурор. Той, от своя страна, сезира Върховния касационен съд, който връща делата за ново разглеждане, като в мотивите посочва, че автомобилите на трафикантите следва да бъдат отнемани.

Предстои в Районен съд – Свиленград да бъдат гледани още редица такива дела и да бъдат отнети доста коли.

СМ