26
Пон, Фев
26 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

89Полицията вдигната на крак, граничари завардват границата. Лично началникът на РУП Красен Текелиев залавя беглеца на маришки остров

18-годишен арестант, окован с белезници, избяга от двама конвоиращи го полицаи преди да бъде закаран в следствения арест. Веднага цялата полиция в Свиленград била вдигната на крак, а граничарите завардили плътно границата. В крайна сметка лично началникът на Районното полицейско управление Красен Текелиев заловил беглеца, който се криел в храстите на остров на р. Марица.

Арестуваният за кражби Георги Демирев от Любимец бил закаран за рутинно освидетелстване в Бърза помощ, преди да бъде вкаран в ареста с прокурорска мярка за 72 часа. На излизане от Спешното посред бял ден с поставени белезници на ръцете пред тялото му, арестантът при качване в служебния автомобил е изблъскал водещия го полицай и е побягнал, съобщиха от МВР.

Демирев хукнал през главната улица, минал покрай заведението „Хъша“ и за кратко време се загубил от погледа на преследвачите си. Незабавно е обявена тревога под кодовото име „Бариера“, целият ресурс на полицията в Свиленград, екип на Пожарната служба и цивилни лица са хвърлени да издирват беглеца, уведомени са служители от ГПУ- Свиленград и ГПУ - Ново село, които трябвало да попречат на лицето да премина границата. Много хора по улиците са видели лицето да бяга с белезници на ръцете, но никой не се е опитал даже да го спре, казаха участници в преследването.

При издирвателните действия станало ясно, че Георги се е насочил към р. Марица срещу пясъчната кариера. Всички униформени били ангажирани със заградителните мероприятия и на мястото се оказал сам началникът на РУП – Свиленград Красен Текелиев. Той заподозрял, че арестантът се крие на острова там. Двама местни рибари, Гроздан и Димитър Митеви/ вуйчо и племенник/ му услужили с лодка и закарали Текелиев до острова. Комисарят забелязал, че зад храст там се крие човек, скочил във водата и задържал беглеца. 18-годишният Демирев бил силен физически и пъргав, по пътя към Марица е преодолял препятствието на телена мрежа и прескочил двуметрова ограда.

Срещу 18-годишния любимчанин от ромски произход е образувано досъдебно производство за това, че е направил опит да се укрие от правосъдието. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, преди която отново е бил освидетелстван в Бърза помощ.

Георги Демирев е стар познайник на полицията. Бил е в поправително училище, а преди 4 месеца е излязъл от затвора. Извършител е на множество кражби. Последните, за които е бил задържан, са отмъкнати маси и столове от дом и хранителни продукти от магазин. На въпроса защо го е направил, отговорил невъзмутимо: „Отидох да си набавя храна!“

Когато в полицията го питали пък защо е избягал, отвърнал: „Отивам да помагам на майка си.“

Срещу двамата полицаи, допуснали арестантът да избяга, със заповед на директора на областната дирекция на полицията Петьо Петров е образувана проверка. Вероятно униформените ще бъдат наказани.

СМ