22
Пон, Юли
41 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

3Само с 4 месеца по-висока от предишната си присъда получи 32-годишният Никола Атанасов от любимецкото село Лозен, който уби по особено мъчителен начин съселянина си Здравко Тошев. Присъдата му бе наложена на 13 декември т. г. от 5-членен състав на Хасковския окръжен съд /ХОС/ с председател Миглена Тянкова.

Делото се гледа повторно на първа инстанция. През март процесът приключи в ХОС, а Никола получи ефективна присъда от 12 години и 4 месеца. Делото обаче бе върнато от Пловдивския апелативен съд и започна отново в Хасковския окръжен. Апелативните магистрати върнаха казуса в ХОС с мотива, че деянието е било извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин, а това не е било залегнало в обвинението. Тези квалификации влязоха в новия обвинителен акт, но бяха достатъчни за минимално увеличение на наказанието на убиеца Никола Атанасов само с 4 месеца.

Почти същите като предишните присъди дадоха съдиите и на аверите на Атанасов. Диян Георгиев получи по-малко наказание от първоначалните 2 години лишаване от свобода – 1г. и 8 месеца. Останалите двама – Димитър Кирилов и Демир Венциславов, бяха осъдени условно на по една година, сега наказанието им бе увеличено с по 4 месеца, също условно. Те бяха признати за виновни в съучастие и опит да прикрият следите на престъплението.

Както „Старият мост“ писа, трупът на пребития до смърт Здравко Тошев бе открит в дома му от негов съсед. Съдебният лекар установил, че става въпрос за насилствена смърт, причинена от нанесен тежък побой. По цялото тяло на 52-годишния любимчанин били нанесени множество травми от удари с крака и юмруци. Жертвата имала 19 счупени ребра, аркади по очите, контузни рани по крайниците. След проведени издирвателни действия оперативната полицейска група установила и задържала четиримата извършители. В хода на разследването станало ясно, че на 16 април м. г. четиримата изпили солидно количество алкохол в дома на 31-годишния Никола. В запоя им свършили цигарите и тръгнали към дома на приятеля си да поискат от него. Здравко обаче им казал, че няма да им услужи, докато не му върнат 700-те лева, които дал назаем на Никола. Това вбесило последния и довело до жестокия побой.

СМ