30
Чет, Май
18 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Съмняват се за неправилно лечение на учителя в Александровска болница

Близките на починалия учител по история Кирил Станков съдят лекари от Александровска болница за смъртта му. Майката Елена, съпругата Янка и сестрата на Кирил Тодорка са подали жалба в съда. Роднините се съмняват, че при лечението нещо е объркано и това е довело до фаталния край.

Кирил Станков претърпя сложна операция в Александровска болница в София – жива родствена трансплантация на бъбрек. Донор стана майка му Елена Станкова, на 66 години.

„Цяла седмица след операцията Кирчо беше добре – разказа тя пред „Старият мост“. - Бяхме настанени в една стая, леглата ни бяха едно до друго. Той говореше, хранеше се, беше изпълнен с надежда за живот... А какво стана... Нямам вече син. Станах и инвалид с един бъбрек...“

В жалбата трите почернени жени пишат, че на 30 октомври Станков е бил посетен от лекуващия лекар проф. Паскалев, който казал, че всичко е наред и трансплантираният бъбрек е заработил. Според майката докторът е съобщил, че на другия ден синът й вече няма да бъде включван на хемодиализа. На 31 октомври обаче Кирил е смъкнат в залата за хемодиализа. Там, посочват в жалбата потърпевшите, имало над 30 пациенти, някои от които кихали, кашляли. Тодорка влязла при брат си да го нагледа. Видяла, че е изпаднал в унес, започнал да диша тежко. Според нея унесът е предизвикан от медикаменти, които са му били поставени. Пипнала му челото. Горяло. Състоянието му видимо започнало да се влошава. Жената се притеснила много, казала и на майка си, че Кирчо не е добре.

Към 8, 30 ч. близките потърсили проф. Паскалев за помощ. Той им казал, че е информиран за състоянието на пациента, но не може да се намесва в работата на отделението по хемодиализа. Към 10, 30 ч. при Станков дошъл екип за оказване на бърза помощ. Около 11 ч. свиленградчанинът издъхнал.

От разговори в болницата разбрахме, че нещо е объркано при лечението по време на тази последна хемодиализа, твърдят близките. „Казаха ми, че Кирил много мърдал при процедурата и затова са му поставили инжекция успокоително. Не можаха ли да го вържат?“, плаче майката.

„Толкова добър беше, целият град го обичаше, всички се опитваха да му помогнат – не може да прежали сина си Елена. - Събраха се около 25 хил. лева дарения, но тази сума не стигна за трансплантация в чужбина.“

Много вероятно е средствата, набрани от дарения за лечението на Кирил Станков, да бъдат пренасочени за други нуждаещи се от трансплантация. От помощ обаче се нуждаят и двете деца на починалия, които още са в ученическа възраст. „Искаме парите, които сме дарили лично за Кирчо, да се пренасочат в полза на сина и дъщеря му“, категорични са хора, които са дали своята лепта на благотворителните концерти, организирани в Свиленград.

СМ