25
Нед, Фев
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Намалява младежката престъпност, няма тежки престъпления

Едно от всеки три престъпления, извършени на територията на общините Свиленград и Любимец, е разкрито. Това сочи анализът на работата на РУП – Свиленград за изтеклата 2011 година. Общият брой регистрирани криминални престъпления за отчетния период е 497, като в 195 от случаите, или 39, 24 на сто, извършителите са разкрити. В сравнение с предходната година – 2010-а, престъпленията са били 901, от които разкрити 580, или 64, 37%.

Според началника на Районното управление комисар Красен Текелиев по-високата разкриваемост през 2010-а и предишни години се дължи основно на факта, че тогава всички случаи на задържани на границата по чл. 279 и 280 от Наказателния кодекс са се поемали от разследващите полицаи в РПУ. „Граничните поделения нямаха разследващи полицаи. Всеки заловен за трафик на хора или нелегално преминаващ границата си консумира престъплението и то се води разкрито, т. е. 100-процентова разкриваемост – обясни Текелиев. - Основно на това се дължи тогава тя да е била, примерно, 60%, а сега да е намаляла. Всъщност причината за по-ниския процент е намаляването на дознанията срещу този вид престъпления. От 1 февруари 2011 г. разследващите полицаи се върнаха обратно в Гранична полиция и те си поеха случаите с нарушенията на граничния режим. Де факто процентът на разкриваемост при нас е съпоставим с този в страната.“ /Подробно интервю с комисар Красен Текелиев четете в следващия брой на „Старият мост“./

Положителен факт е, че през 2011 г. е намаляла престъпността при младите хора. Извършените лани нарушения на закона от непълнолетни са 17 срещу 46 за 2010 г., като непълнолетните извършители са 18 срещу 43 за предходния период. Двойно са намалели и престъпленията, свързани с действия с наркотици. За м. г. са образувани 9 досъдебни производства срещу 13 лица, задържани по тях, и то само за притежание на дрога. На територията на двете общини е станало само едно тежко престъпление – убийство на 53-годишен мъж от Любимец, което е разкрито.

Регистрираните кражби за 2011-а са 265, от които разкрити са 55. През годината има извършени 3 грабежа, два от които са разкрити. На територията на свиленградската община са станали 8 измами, извършителите на които все още не са известни. Остават неразкрити и крадците на 5 от отнетите м. г. 7 автомобила.

СМ