30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

1 убит и 28 ранени при 22 тежки ПТП-та

301 неправоспособни водачи зад волана са спипани през 2011 г. в общините Свиленград и Любимец, сочат данните от отчета на тукашния КАТ за изминалата година.

Това нарушение на Закона за движение по пътищата бележи ръст в сравнение с предходната 2010 г. Броят на заловените шофьори без свидетелство за управление на МПС е голям, контролът в това отношение е засилен, каза Димитър Янакиев, зам.-началник на свиленградското районно полицейско управление.

Миналата година в двете общини са регистрирани 22 тежки пътно-транспортни произшествия, при които 1 е убит, а 28 са ранени. В сравнение с предходната 2010 г., когато тежките ПТП-та са били 19, загиналите са с двама по-малко, а ранените - с 8 повече. От тази година дори и при незначително нараняване на пътник в автомобила катастрофата се регистрира като произшествие с ранен, обясни Димитър Янакиев.

През 2011 г. са констатирани общо 5 091 нарушения на Закона за движение по пътищата. За 1 723 от тях са съставени актове, а за останалите – фишове. Голям е броят на санкционираните за превишена скорост. В това провинение са хванати 667 шофьори. За неправилно спиране и паркиране са глобени 788, като тук влизат и съставените от общинските служители фишове за това нарушение, каза Янакиев. Зад волана след употреба на алкохол са били спипани 77 водачи. От тях 43-ма са били с над 1,2 промила, а останалите – до 1,2 промила. 337 шофьори са санкционирани, тъй като били без предпазни колани и каски. Други 193 са отнесли глоба, тъй като МПС-тата им нямали застраховка „Гражданска отговорност“.

СМ