23
Нед, Юни
18 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

45 невръстни родилки и бременни регистрирани досега

Първи присъди за съжителство с непълнолетни момичета издаде районният съд в Свиленград. Двама мъже вече са санкционирани за това, че живеят на съпружески начала с жени, ненавършили 16 години.

25-годишният Динко Нанков от любимецкото село Васково е осъден на пробация и обществено порицание за съжителство на съпружески начала с ненавършилата 16 години Анка от Свиленград, която през април тази година е родила дете. На друг мъж, който живее съпружески с невръстно момиче, е наложена глоба в размер на 1 000 лв. Досега от Районната прокуратура са заведени около 15 дела по такива случаи.

На наказателна отговорност подлежат пълнолетните, които, без да са сключили брак, заживеят съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 години, обясни пред „Старият мост“ районният прокурор Антон Стоянов . Според чл. 191, ал. 1 от Наказателния кодекс наказанието в такива случаи е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание. Този член от Наказателния кодекс се прилага от правораздавателите, когато мъжът на невръстната жена е бил осъждан преди. Ако не е, тогава по чл. 78 А се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба в размер от 1 000 до 5 000 лв. Досега от тукашната районна прокуратура са заведени около 15 дела.

„В тези случаи обикновено става въпрос за доброволно съжителстване, как да вкараш в затвора главата на семейството и да обречеш децата на глад - коментира Стоянов. - По-скоро е необходима много сериозна и системна превантивна и разяснителна работа сред ромското население, в която да се включат различните институции – училище, неправителствени организации  и др. Ние сме репресивен орган и трябва да налагаме наказания, но при тези типични за етноса отношения много по-ефективна би била превенцията.“

Сигналите за незаконно съжителство се подават в прокуратурата от дирекция „Социално подпомагане“. 45 случая на непълнолетни и малолетни родилки и бременни са регистрирани в свиленградската социална служба досега. Това съобщи директорката на социалната служба Росица Христова. Невръстните майки са от двете общини – Свиленград и Любимец. От дирекцията са изготвили доклади и са сезирали прокуратурата в изпълнение на споразумение между главния прокурор Борис Велчев и социалния министър Тотю Младенов, за което „Старият мост“ писа през април т. г. Причина за това станал направен преди това анализ на данни от миналата година, който показал, че проблемът сред ромския етнос с децата, които раждат деца, се задълбочава.

Ранните „бракове“ са причина много от ромските деца да напускат училище още преди да завършат дори седми - осми клас. Статистиката на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Свиленград пък сочи, че през миналата година тук са родили деца общо 36 момичета, ненавършили 18 години. От тях 31 са с първо раждане и 5 – с второ. Второто си отроче лани са родили 3 седемнайсетгодишни и една едва 14-годишна.

СМ