Крими
Инструменти
Шрифт

Разпитват пребит младеж в Хирургичното отделение

Състав на Районен съд – Свиленград проведе изнесено заседание в Многопрофилната болница за активно лечение. Дислокацията се наложила, тъй като трябвало спешно да бъде разпитан младеж, който бил хоспитализиран след побой в тукашно нощно заведение.

Съдия Кремена Стамболиева стигнала до нестандартното решение, след като в събота я извикали като дежурна да гледа дело по Указа за борба с дребното хулиганство. Обвиняеми били трима млади мъже от Свиленград – Владимир М. на 20 г., Христо Д. - на 21, и Апостол Ш. - на 19 години. Около 3 – 4 часа през нощта в събота те се спречкали в тукашно нощно заведение с Милен Христов и брат му. Излезли навън и по стълбите се сбили. Веднага е извикана полиция и тримата са задържани за 24 часа, а един от тях признал вината си. Милен Христов е настанен в свиленградската болница с множество хематоми по главата, очите, разкъсни рани на устата и др. Пациентът е с черепно-мозъчна травма, съобщи управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

Още в събота следобед тримата побойници са изправени на подсъдимата скамейка и им е предявено обвинение по Указа за борба с дребното хулиганство. Според закона в такъв случай съдът трябва да се произнесе в 24-часов срок, обясни съдия Стамболиева. Потърпевшият Милен Христов, който трябвало да даде показания, обаче бил на легло в болницата. Тогава участниците в инцидента, свидетели, защитникът на обвиняемите адвокат Тодев, секретар, полицаи, съдебна охрана и съдия Стамболиева се вдигат в 17 ч. и отиват в стационара да го разпитат. На място се убеждават, че момчето е сериозно пострадало.

Съдийката е излязла с определение и праща делото на прокуратурата, тъй като смята, че са налице данни за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от Наказателния кодекс. Ако беше взела решение и бе осъдила тримата по Указа, санкцията щеше да е или задържане за 15 денонощия в поделението на МВР, или глоба от 100 до 500 лева. Кремена Стамболиева обаче е счела, че наказанието трябва да бъде по-тежко, затова е сезирала прокуратурата.

„Няма значение, че делото се гледа в почивен ден и че се наложи да ходим в болницата, за да разпитаме потърпевшия, не пестя време и усилия“, бе лаконичният коментар на съдията за необичайното изнесено заседание.

СМ