17
Сря, Апр
28 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Расте броят на побойниците от заможни семейства

8 случая на насилие на деца към деца са регистрирани от началото на годината досега в свиленградската дирекция „Социално подпомагане“, съобщи нейната директорка Росица Христова.

По думите й става въпрос предимно за сбивания между тийнейджъри, като в единия от инцидентите са се млатили момичета. При регистрираните случаи няма сериозно пострадали деца, но все пак тенденцията за растящата им агресия е тревожна, каза Росица Христова. Сигналите са били заведени в социалната служба. Проведени са разговори с родителите, като продължаваме да проследяваме случаите, каза шефката на дирекция „Социално подпомагане“. По думите й причините да възникват свади между тийнейджърите са различни, като една от тях е свързана с материалния статус. Все повече от тези деца, които се бият, са от семейства с добро материално положение, каза Христова. Според нея доста родители, ангажирани с проблеми от напрегнатото ежедневие, не обръщат внимание на децата си. Така се прекъсва емоционалната връзка с децата им, каза ръководителката на свиленградската социална служба. Една българска поговорка гласи „На каквото си послал, на това лягаш“, така че както съм възпитала сина си, това ще получа и аз от него, подчерта тя. Според нея за да се решат проблемите, трябва да се обединят всички институции, които имат отношение към подрастващите.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова поиска по-сериозни превантивни мерки срещу насилието между ученици след случая с 16-годишното момче от 35-о СОУ в София, което бе пребито от няколко момчета. По повод случая психиатърът Русанка Венелинова заяви пред TV7, че общуването вкъщи е от изключително значение. Родителите трябва да обръщат повече внимание на децата си и да възпитават у тях толерантност. Педагози и психолози пък коментираха, че не могат да си обяснят защо добри деца, с висок успех в училище, прибягват към насилие.

СМ