12
Пет, Апр
16 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

5,5 кг хероин са открити при съвместна операция на служители на Агенция „Митници“, антимафиоти от звеното на ГДБОП в Хасково, както и колегите им от СДВР.

Дрогата е била намерена при митническа проверка на автобус на ГКПП Капитан Андреево.

Возилото било със софийска регистрация и пътувало по линията Истанбул – София. При проверката на багажа, в специално обособено двойно дъно на куфара на един от пътниците тукашните митничари открили дрогата с тегло 5, 490 кг. Последвали оперативно-издирвателни действия на територията на столицата. При пристигането на автобуса там били задържани общо петима - пътникът-превозвач на пратката Г. З./21г./ и други четирима – М. П. /23г./, С. Д. /20г./, Й. Ж./24/ и Д. Г./20г./ - посрещачи и получатели на пратката. И петимата са софиянци и са известни на органите на реда за притежаване и разпространение на наркотици. Основно съпричастни към трафика са М. П., който е контролирал движението на ”мулето” в Турция и България, и С. Д., който го е вербувал. За С. Д. се знае, че и друг път е набирал кандидати да транспортират наркотици през границата.
Според антимафиотите стойността на откритото количество хероин е около 400 хил. лв по цени на съдебната система. От грам хероин се произвеждат средно пет дози за потребление на пазара на дребно, уточняват експерти.
До успешната операция по задържането на хероина и трафикантите се стигнало след няколкомесечно предварително наблюдение и съвместна работа между институциите за изясняване на схемата. По данни на антимафиотите каналът е ползван многократно и е действал по отработен механизъм за трафик на хероин през България към други страни от ЕС. Петимата са задържани са 24 часа. Работата по случая продължава.

СМ