15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

16 нови гранични ветеринари назначени на Капитан Андреево

На ГКПП Капитан Андреево започна засилена дезинфекция на всички влизащи в страната леки автомобили и камиони, за да се предотврати разпространението на шап от Турция към България. „Златният гьол“, който пресъхна след премахването на задължителната дезинфекция беше премахната в началото на 2009 година заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси, отново заработи.

Съоръженията са ремонтирани и пуснати в действие. За задължителната дезинфекция всеки шофьор ще плаща такса на банковото гише на пункта: за леки коли 4 лева, за микробуси 10 лева, а за тирове 20 лева. Чужденците ще покриват същата такса, но в евро. Плащането ще става само по банков път.

От 7 януари пътниците нямат право да внасят в страната никаква храна от животински произход, дори да е предназначена за лична консумация. Заради увеличения обем работа на ГКПП Капитан Андреево са назначени 16 нови служители, които изготвят необходимата документация при дезинфекцията на превозните средства.

Междувременно намерена мъртва коза в с. Капитан Андреево вдигна накрак ветеринарните власти. Оказа се, че мъртвото животно е захвърлено от собственика си, вместо да бъде уведомен ветеринарят и трупът да се изпрати в екарисаж. Немарливият стопанин ще бъде глобен, но практиката показва, че ниските санкции не дават резултат, коментираха от РВМС.

СМ