Крими
Инструменти
Шрифт

Ръст на кражбите е регистриран в Свиленград, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково. Значително са се увеличили дребните кражби. Заради кризата, голямата безработица и поскъпването на стоките хората са принудени да задигат хранителни продукти, напитки, цигари и дребни суми пари. Често отмъкват черни и цветни метали и ги предават за скрап.

През седмицата бяха отарашени ведомствена книжарница и микробус в Свиленград. Неизвестен засега извършител е проникнал в книжарницата на ул. „Стефан Стамболов“, след като разбил вратата й. Задигнал е 240 лв., които били прибрани в чекмедже. Книги не са изчезнали. По случая е образувано досъдебно производство.

Безалкохолни напитки и бира за около 70 лв. пък са отмъкнали апаши от микробус, паркиран на свиленградската улица „Алеко Константинов“. Крадците са разбили катинара, с който е била заключена товарната част на возилото, като са действали през нощта. Бях оставил микробуса на осветено място до улична лампа, обясни пред „Старият мост“ собственикът на отарашеното МПС, който е едноличен търговец. Явно крадците са действали съвсем спокойно, тъй като са взели бира „Туборг“, която бях оставил чак в предната част на багажното отделение и така е било трудно да я достагнат, добави той. Потърпевшият каза, че микробусът му бил отарашен и преди месец. Извършителите тогава отключили ключалката и взели каса „Кока Кола“. Заради това се принудих да сложа катинар, но и той не помогна, сега не знам какво да правя, каза собственикът.

Четирима мъже пък са били задържани от служителите на реда за кражба на 130 метра меден проводник, собственост на БТК, от землището на село Малко градище. Двама от извършителите са свиленградчани на 49 и 28 години, а другите двама са криминално проявени – 26-годишния А. Н. от Пловдив и 28-годишния А. Й. от Сливен.

В действителност кражбите са повече от регистрираните. Някои от пострадалите обаче изобщо не се обръщат към полицията.

СМ