Крими
Инструменти
Шрифт

Четири цистерни с общо 11 600 литра дизелово гориво бяха иззети от нелегална бензиностанция в Любимец, съобщиха от Агенция Митници. Нафтата е конфискувана във връзка с проведена през миналия месец съвместна специализирана операция на служители на Митница Свиленград, ДАНС-Хасково и НАП-Хасково и получени митнически лабораторни експертизи, определящи вида на акцизните нефтопродукти.

При операцията, за която „Старият мост“ писа, бяха иззети 1 100 литра гориво с неясен произход и качество от търговски обект на паркинг в Любимец, собственост на ЕООД. В автосервиза бе констатирана нерегламентирана търговска дейност с гориво. Помещенията на фирмата бяха запечатани, взети бяха контролни проби.

Сега митничарите са конфискували метална стационарна цистерна с 6 900 литра маркиран дизел, бракувана автоцистерна ЗИЛ със съхраняваните в нея 3 000 литра гориво, както и две ПВЦ цистерни със съответно 1 000 литра и 700 литра нафта. Откритите маркирани дизелови горива и средствата за съхранението им са били укрити под навес зад автосервиз в Любимец. При проверката не са представени документи, удостоверяващи заплащането, начисляването или обезпечаването на акциза. При съвместната акция с останалите държавни органи проверяваното лице е заловено в момент на продажба на нефтопродукти без издаване на фискален бон. Притежаваните от лицето нефтопродукти не са закупувани и осчетоводявани от фирмата, осъществяваща дейност в автосервиза. Явно конфискуваният дизел е контрабанден, внесен най-вероятно от Гърция. Уведомена е и службата за противопожарна безопасност. Всички държавни органи продължават работата по случая за установяване и санкциониране на констатираните нарушения на българското законодателство по компетентност, уточниха от Агенция Митници.
Дължимият акциз на нелегално продаваното дизелово гориво е в размер на 6 960 лв. За извършеното деяние в Закона за акцизите и данъчните складове е предвидено наказание глоба в двойния размер на дължимия акциз или общо 13 920лв., като стоките предмет на нарушение и средствата, послужили за извършването му, подлежат на отнемане в полза на държавата.

СМ