21
Пет, Юни
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Вътрешна проверка на служители за кражби от вагони на жп гара Свиленград започна БДЖ във вторник. В същото време и фирмата, наета да охранява композициите от посегателства, инспектира работата на служителите си тук.

Повод за разследванията стана писмо на търговеца Петър Янчев, публикувано в сайта  afera.bg, в което той твърди, че от вагоните за международни превози на свиленградската гара се извършват кражби от хора на БДЖ, транспортна и охранителна полиция.

Янчев се занимавал с  износ на слънчоглед за Одрин, Турция. Изнасял стоката си с вагоните на БДЖ. Когато обаче влаковата композиция спирала на жп гара Свиленград за митническа проверка, тя обикновено престоявала около ден за обработка на документите и митнически контрол. След като пристигнела в Одрин се оказвало, че единият вагон е напълно изпразнен.

„Следващия път реших да си стоя до вагоните, когато спрат в Свиленград, все пак мои са си, плащам наем за линия и вагони на БДЖ. Дойде високо русо момче, представи се като Георги "еди кой си", служител на фирма за СОТ, която охранява жп гара Свиленград и ми каза да напусна района на гарата“, пише Янчев. На следващия ден в Одрин отново намерили с един по-малко пълните вагони. „Така реших, че полицията си ги пази и няма смисъл да ходя при тях, и си направих собствено разследване: Накарах един познат на едно полицайче от Първомай, което пътува всеки ден до Свиленград със заплатата си от 400-500 лв., да го попита не продават ли на гарата по-евтин слънчоглед. Той веднага се разпалил и му казал: защо не си питал досега, не само слънчоглед, това е най-малкото. Ако искаш мога да те уредя с плазмени телевизори, перални, абсорбатори, прахосмукачки, гуми за леки коли, за микробуси, абе, по-заредени от МЕТРО били, и то в големи количества от изброените стоки имали – разказва търговецът. - Приятелят ми го питал не е ли опасно да се купи от тях, да не ги хване някой, а полицаят казал, че всички са навързани, за всеки има. Дори имали връзки и в Стара Загора, където им били директорите. А като идвали на проверка специален човек им звънял и ги предупреждавал. И митничарите и гранична полиция нямали нищо напротив железничарите да счупят пломбите на влаковете. Имало хора от тях, които били специалисти в разбиването и след това в залепянето на пломбата с лепило. Моят човек поискал среща с някой, който да му гарантира, че може да му продаде по-голямо количество слънчоглед. Полицаят звъннал на жепеец на име Пламен, който живеел близо до гарата и гаражите, и складовете в къщата му били нещо като разпределителен център. Пламен казал: днес почивам, имаме към 3 тона слънчоглед, казвай им да палят някой микробус и да пристигат в Свиленград. Речено - сторено. Намерихме къщата на Пламен, там ни чакаха няколко млади момчета, похвалиха се, че и те били жепейци. Единият каза, че баща му работел пак на гарата, но на турския пункт и оттам им давал информация какво има във вагоните. Общо взето се държаха много приятелски и спокойно. Колите, паркирани пред Пламен, бяха доста скъпи - сив мерцедес ц-клас, черен голф, син фолксваген пасат, джип мерцедес. Предложиха си и стоките, които знаехме от предварителната информация. Били на 50 % по евтини от Техномаркет, там си сверявали цените - в момента актуални били котлони за вграждане и хладилници Бош. Отворихме микробуса, но те като ни видяха, че и ние бяхме добре облечени и културни, все пак сме бизнесмени, макар и земеделци , явно всявахме известен респект, и ни предложиха те да натоварят.

Натовариха, платих си и ни поканиха на кафе. Ние отказахме и си тръгнахме към Пловдив. Казаха, че ще поддържаме връзка с полицаят от Първомай, че било по-безопасно, защото техните телефони се подслушвали. Оказа се, че си купих собствения слънчоглед, но важен е фактът, че го купих доста по-евтино, отколкото е цената му, когато го отглеждам.

Оттогава изпращам слънчогледа си с тирове за Одрин и не ползвам услугите на БДЖ.

Аз повече няма да работя с БДЖ, но поне да предпазим колегите, които се оказа, че са много, и които също страдат от тези кражби. Все пак това си е организирана престъпност - охранителна полиция - транспортна полиция - служители на жп гарата от всякакво ниво.

И кражбите са в големи размери - само тези пичлемета си разделиха от мен 1500 лв за10 минути. Все пак за да съм коректен, ще ви кажа и други думи на полицая, с когото „работихме“, който спомена, че директорите на жп гарата в Свиленград не са замесени, а подчинените им крадат под носа им“, завършва писмото си Петър Янчев.

„Случаят не ми е известен, при нас няма постъпили жалби – заяви началникът на Товарна гара Свиленград Христо Ставрев, потърсен за коментар. - Името Петър Янчев нищо не ми говори. Странно ми се вижда обаче, че обмитява в Свиленград, а не в Пловдив, откъдето тръгвали товарите му.“

Впрочем, години наред кражбите от вагони на жп гара Свиленград са публична тайна. Както „Старият мост“ писа неотдавна, в ход е дело срещу 6 жепейци, полицаи и цивилни лица за присвояване на 42 плазмени телевизора от влакова композиция. Преди няколко години пък служители на БДЖ бяха спипани на място да товарят камион с краден слънчоглед, за което вестникът също информира. Влакът бил спрян на надлез и те изсипвали семето директно от вагона в спряното отдолу ремарке.

Стефка КОЛЕВА