30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Националният исторически музей е планирал разкопки на и късноантичната и средновековна крепост Букелон при с. Маточина. Ръководител на екипа е известният археолог гл. ас. д-р Мариела Инкова, шеф на отдел „История на България през Средните векове“в НИМ.

В Министерството на културата предстои разглеждане на проектите, които ще бъдат подкрепени по програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2023 г. Заявената сума за проучванията край Маточина е близо 55 хил лв.

В Хасковска област допуснати за разглеждане от комисията са още 8 проекта за разкопки на територията на общините Хасково , Димитровград, Харманли и Ивайловград. През миналата година сроковете по процедурата за финансиране се удължиха много и сключването на договорите започна в края на август, а самите разкопки бяха насочени за есента - септември, октомври, ноември, коментират археолози.

Както „Старият мост“ писа, през декември миналата година експонати от Букелон бяха показани на националната изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022”

СМ