29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С поредица от тържества и организирани прояви НУ „Христо Ботев“ в Любимец отбеляза първия век от своето създаване. На 2 юни, когато честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, учебното заведение отбеляза в своя летопис двоен празник – 100 години от създаването си и патронния си празник.

Презентации за историята и развитието на училището, изложба с архивни снимки, издаване на юбилеен вестник, празнична света литургия, филм с разкази от бивши учители и тържествена програма, бяха част от инициативите, посветени на годишнината.

Празникът бе уважен от ръководния екип на община Любимец, д-р Георги Станков – народен представител, Мария Станкова – председател на ОбС – Любимец, Веселина Павлитова – началник на РУО – Хасково, директори на училища в област Хасково, бивши и настоящи учители.

След празничния концерт-спектакъл, директорът на училището Донка Козалиева приветства всички ученици и учители и им благодари за труда, който са положили за достойното отбелязване на годишнината. „За мен като директор е чест, че имам възможността да организирам 100 годишния юбилей на училището! Не само името, но и историята му ни задължават да се развиваме и да сме устремени към бъдещето.“ – каза г-жа Козалиева в своето приветствие.

Кметът на общината Анастас Анастасов също поздрави присъстващите с думите: „Празникът на Вашето училище е празник и на град Любимец, защото първото училище и първите учители се помнят завинаги, независимо колко години е отброило времето и колко дълъг път сме изминали…“, след което връчи почетен плакет и букет от рози на директора.

Началникът на РУО – Хасково г-жа Павлитова също приветства директора и целия педагогически екип на училището за отличната организация и прекрасния спектакъл, който подариха на присъстващите. „Била съм на много годишнини и юбилеи на различни учебни заведения, но днешния празник надмина очакванията ми. Поздравления към целия екип! Вие доказахте, че спазвате девиза на училището „Пазим традициите, създаваме бъдеще!“

Началото на просветната си дейност училището поставя през далечната 1923 г., когато представители на будната интелигенция в тогавашното село Любимец – кметът Сребрю Димов и председателят на училищното настоятелство – Петър Кауков, подемат инициативата за изграждане на второ училище в Любимец. Строежът е възложен на предприемача Миладин Петрунов и с доброволен труд в него се включва местното население. Носят се камъни, пясък и всичко необходимо за градежа на сградата… /с историята за създаването на училището може да се запознаете на сайта на НУ „Хр. Ботев“ – Любимец или от вестника, издаден по повод 100 годишния юбилей/