12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Свиленград 353-ма се казват Атанас, в Любимец - 169

На 18 януари честваме Атанасовден. Свети Атанасий е роден през 295 г. в Александрия в семейство на бедни християни. Получава добро образование и участва на Първия Вселенски събор. След смъртта на архиепископ Александър, на 28-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия.

Участва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. За вярата си е преследван в изгнание 15 години. Умира на 80 години. Култът към св. Атанасий се разпространява широко през 4-ти и 5-ти век, доказателства за което са многобройните църкви и манастири, носещи неговото име.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти, както и като празник за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка.

В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Според легендата, когато Господ разпределя небето и земята между светците, на Атанасий се падат зимните студове. Затова празникът бележи средата на зимата, от този ден тя постепенно си отива, а на много места денят е известен като “Среди зима”. Поверието гласи, че Свети Атанасий прогонва зимата, която лека-полека отстъпва място на лятото. Светецът е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. Държи заключени ветровете в една пещера, а зимните облаци и мъгли са опашките на страшни змейове, с които те пият вода от реки и езера и отвличат момите от хорото. На този ден Атанасий отива в планината, съблича дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква: “Иди си Зимо, идвай Лято!” Затова в българската традиция е популярен изразът “Танас гилди, яз гилди!” (Атанас дойде, дойде лятото!”).

Според поверията:

* Ако на Атанасовден времето е топло и снегът се топи, годината ще бъде плодородна.

* Ако времето е топло и не вали сняг, следващата зима ще започне рано.

* Колкото по-дебел е снегът на Атанасовден, толкова повече плод ще има през лятото.

* На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно.

* Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

Името Атанас идва от гръцки език и означава „безсмъртен“. Имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася и др. В Свиленград тост за здраве и да е честито името им ще вдигнат 353-мъже, казващи се Атанас. Атанаските са 50, Наско - 20, а Наска - 5. В Любимец пък за имения си ден ще почерпят 169 Атанасовци и 23 Атанаски. Наско се казват 12 мъже, а Наска - 5 жени.