18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пожарите в комини са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилно боравене с отоплителен уред Да почистим комините си преди отоплителни сезон, апелират от районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Свиленград. Нещата са наистина сериозни и трябва да се обърне голямо внимание на тях, подчерта началникът на тукашната Пожарна Ивелин Тонев. Той съветва и да проверим дали връзките на предпазителите на ел. таблата на жилищата ни са добре стегнати, тъй като мнозина вече се греят на ток.

Статистиката за отминалия отоплителен сезон – от октомври 2021 г. до април 2022 г. сочи, че пламъците са нанесли материални загуби на 13 къщи и селскостопански постройки, а 36 комина са се запалили, без да нанесат щети. За този отоплителен сезон все още няма инциденти в следствие на непочистени комини, но заради топлото време хората отскоро започнаха да палят печките си.

Пожарите в коминни тела са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилното боравене с отоплителни уреди. Повечето от собствениците дори и не подозират, че имат проблеми, докато бедата не се случи. За сметка на това все по-малко хора правят профилактика на комините, някои от които са в окаяно състояние. „Нека хората да бъдат изключително внимателни през отоплителния сезон. Всяка година ставаме свидетели на запалили се къщи от неизправност в комина“, сподели Ивелин Тонев.

Опасността от пожари е предизвикана и от използването на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди, съоръжения и инсталации. Голяма част от тях се въвеждат в експлоатация без да са предварително проверени и обезопасени.

Все по-често се наблюдава складирането на твърди и течни горива в сутерени, гаражи, стълбищни клетки и други места, които не са пожарообезопасени. В употреба влизат и много електрически отоплителни и нагревателни уреди без да се извърши проверка на ел. инсталацията дали е съобразена за такава мощност. Не са редки случаите на ползване на самоделни уреди и прибори за отопление. Всичко това води до повишаване опасността от пожари и аварии, предупреждават огнеборците и апелират да се спазват противопожарните правила.