14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първо място в международния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“ спечели 9-класничката от ЦСОП „Стефан Василев“ (Свиленград) Цеца Петрова. Творбата ѝ победи в трета възрастова група (от 14 до 18 г.) в категорията за деца и ученици от училища за деца със специални образователни потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Наградата на Цеца връчи министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на официална церемония на 13 октомври в Националния дворец за децата в София. „Макар 20 години да се провежда под името конкурс, за мен това събитие е възможност с вашия талант да помогнете на много други деца и да покажете нещо много важно – че сте добри хора. Вашето участие в този конкурс вече е победа“, приветства младите художници министърът.

16-годишната Цеца Петрова е родом от свиленградското село Райкова могила. От първи клас учи в ЦСОП „Стефан Василев“. В момента е в професионална паралелка „Работник в заведение за хранене и развлечение“. Нейн арт терапевт е Нина Димитрова.

На 14 октомври Цеца бе лично поканена в свиленградската противопожарна служба от началника ѝ Ивелин Тонев, за да бъде наградена с грамота и плакет за доброто си представяне в конкурса „С очите си видях бедата“.

Конкурсът за детска рисунка се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”. От 2006 г. прераства в международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. В тазгодишното издание на конкурса до финалния етап бяха допуснати над 500 творби на деца от 6 до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха наградени. За пръв път проявата бе посветена на Международния ден за намаляване на риска от бедствия. Победителите в тазгодишното издание са излъчени от жури под председателството на Националната художествена академия.