13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Станко М. И Димитър Я. бяха признати за виновни от Окръжния съд в Пловдив

Двама местни даиджии бяха осъдени ефективно за подкуп. Станко М. и Димитър Я., както и техен колега, ще лежат в затвора за това, че са признати за виновни за получени подкупи, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, съобщава на страницата си в интернет Апелативната прокуратура в Пловдив.

Окръжен съд – Пловдив наложи на Станко М. наказание от три години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 4000 лв., а на Димитър Я. и Паун Т.– по две години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 3000 лева, за всеки един от тях. Освен това съдът постанови тримата подсъдими да заплатят в полза на държавата размера на предмета на престъплението, т.е. получените като подкупи суми – общо 16 300 лева. Те са лишени от право да заемат държавна длъжност в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за срок от пет години.

По време на разследването било установено, че на тримата било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в пловдивско. Някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им. Обикновено подсъдимите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Тримата многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, тримата искали суми в размер от 300 до 5000 лева. След това те съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на инспекторите.

Съдът ги оправда по първоначалното обвинение деянията да са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение, както и за това някои от деянията да са били извършени в съучастие с неизвестен извършител.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Снимка: Parvomai.net