Общество
Инструменти
Шрифт

10 000 малка шаранчета разселиха в река Марица любители рибари от Свиленград.

В петък група ентусиазирани младежи се събраха край новия мост на реката, изсипвайки с кофи във водата 20-30 – грамовите рибки, донесени от рибовъдното стопанство в пловдивското село Граф Игнатиево.

Инициатори на акцията са шестима ревностни представители на любителския риболов в града. Ивелин Тодоров, Светослав Атанасов, Красимир Чаушев, Николай Георгиев, Десислав Жеков и Васил Иванов прегърнали присърце идеята и през декември миналата година поставили дарителски кутии в няколко магазина за набирането на средства. За по-малко от 3 месеца успели да съберат 1 000 лв., достатъчни за закупуването на 10 000 шаранчета. Искаме по този начин не само да се увеличи рибата в реката, която е доста намаляла, но и да изразим загрижеността си към природата, сподели Ивелин Тодоров. Имаме намерение да превърнем тази първа наша акция в традиция, увери той.

На разселването на шаранчетата в петък присъства и началникът на ИАРА в Хасково Костадин Костадинов, който не скри задоволството си от полезната инициатива. Тези момчета са не само риболовци за пример, но и активни наши сътрудници, отбеляза той. За съжаление, не са малко обаче недобросъвестните рибари, каза Костадинов. Искам да предупредя, че налагаме строги санкции и за улов на маломерни екземпляри, като глобата е от 600 до 900 лв. От известно време разполагаме и с термокамери за нощно виждане, с помощта на които вече сме заловили бракониери на яз. Ивайловград, посочи той.

Николай Колев