12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи днес Хасковският окръжен съд на 45-годишния свиленградчанин Валентин Теохаров, заловен с над 10 кг марихуана в колата му край с. Генералово.

Окръжните магистрати уважиха искането на прокуратурата с мотива, че извършеното престъпление е с висока обществена опасност и обвиненият има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Освен това той бил осъждан за държане на безакцизни цигари, като условната му присъда била все още в изпитателен срок.

Наложената най-тежка мярка подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Както „Старият мост“ писа, на 27.09.2020 г. на стария път от Свиленград за Капитан Андреево в района на тир паркинг „Генералово“ служители на Гранична полиция спират за проверка лек автомобил „Ауди А6“, управляван от 45-годишния нашенец. При извършването на проверката граничните полицаи от ГПУ Ново село откриват на задната седалка на моторното превозно средство сак, в който са укрити 10 броя пакети с общо бруто тегло 10,430 кг марихуана на стойност 62 580 лв.

Прокуратурата му повдигна обвинение за държане на наркотици в големи размери с цел разпространение. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Валентин Теохаров се бил отправил с автомобила си към Турция, но бил спрян преди да достигне ГКПП Капитан Андреево. От началото на година досега той 23 пъти е пресичал границата за чужбина.

През последните 1-2 години зачестиха опитите да се пренася марихуана през границата за Турция. Справка от митницата сочи, че от началото на годината досега 6 са случаите на предотвратен контрабанден експорт на канабис през ГКПП Капитан Андреево. 74,363 кг е общото количество на задържаната дрога. Две от пратките са били укрити в акумулатор на товарен автомобил и фабрични кухини на автобус, а четири – в тайници на леки коли. Всички превозни средства са пътували от България за Турция.

СМ