04
Пон, Мар
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тържественото откриване на новата учебна година ще се състои присъствено, като ще се спазват всички мерки срещу Covid-19.

285 са малчуганите, които за първи път ще чуят училищния звънец в общините Свиленград и Любимец. В Свиленградската община първолаците са 190, но е възможно до 15-и септември броят им да се увеличи, казаха от Общинската администрация. През миналата година те са били 207.

В ОУ „Иван Вазов“ първокласниците ще бъдат 82, разпределени в 4 паралелки, като за поредна година броят на записалите се там е най-голям. 64 пък са те в СУ „Д-р Петър Берон, където са сформирани 3 паралелки. В другите три общински училища–НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Любен Каравелов“(кв. Гарата) и ОУ „Христо Ботев“ в село Левка за първи клас са записани 44. Тържественото откриване ще се състои на 15-и септември, като на него ще присъстват само децата от 1-ви, 5-и и 8-и клас, ако от Министерството на образованието не се разреши да присъстват всички ученици, споделя директорът Мариян Боянов. В ПГССИ „Христо Ботев“ тази година се открива нова паралелка за осмокласниците, в която професионално ще се изучават икономика и информатика. И в това школо на официалното откриване няма да присъстват всички ученици, а само новозаписалите се в 8-и клас. След него в класните стаи ще бъдат посрещнати и учениците от по-горен курс, с цел спазването на противоепидемичните мерки.

В община Любимец първокласниците са 95–50 в НУ „Христо Ботев“, 38 в НУ „Захари Стоянов“ и 7 в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ (село Малко градище). За първи път от доста години насам, паралелките в 5-и клас ще бъдат с една повече – 4.

И в Свиленград, и в Любимец няма недостиг на учителски кадри, казаха от местните общински администрации. Освен това училищата са в готовност да спазват всички противоепидемични мерки през учебния процес, свързани с дезинфекция, предотвратяването на струпване на ученици и масови събития. От МОН разработват нова учебна платформа, ако се обяви втора вълна на коронавируса и се наложи обучението да се извършва онлайн.

Най-близката ваканция за учениците е есенната - от 30 октомври до 1 ноември. Коледната ще продължи от 24 декември до 3 януари, а междусрочната ще бъде от 30 януари до 2 февруари. Пролетните ваканции ще са с различна продължителност за учениците в средно училище – от 3 до 11 април ще е пролетната ваканция за тези от първи до единадесети клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май. Учебната година за децата от 1-и до 3-и клас ще приключи на 31 май, от 4 до 6 на 14 юни, а от 7 до 11 клас на 30 юни.

Планирани са дати и за Държавните зрелостни изпити на дванадесетокласнците – 19 май 2021г .– български език и литература, и на 21 май по предмет по желание. Датите за Националното външно оценяване, което освен за 7-и клас, вече е задължително и за 10-и, ще бъдат на 16 юни по български език и литература и на 18 юни по математика.

Михаела ИВАНОВА