21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За шести път българската изба доказа световно качество на своите вина на един от трите най-престижни световни винени конкурси MUNDUS VINI SUMMER TASTING 2020.

Тази година трофеят „ Най-добро българско вино (Best of Show)“ получи един от флагманите на KATARZYNA ESTATE - Question Mark Gold 2016. Това вино бе наградено за безспорните му качества и със златен медал. Златно отличие получи и още едно от най-забележителните вина на избата – Encore Syrah 2017, сребърен – Katarzyna Reserve 2017.

При  стриктни хигиенни условия тази година журито, съставено от 120 световни винени експерти, тества почти 4500 вина от цял свят в продължение на четири дни. Резултатите са наистина впечатляващи – 13 Grand Gold, 919 Gold и 849 сребърни медала, присъдени на различни вина и изби от всички точки на света. Всяка държава има по едно отличено вино за най-добро вино от всички изпратени за тест вина – „Best of show“.

Ето какво сподели за тази голяма награда Цветелина Николова, управляващ директор на КATARZYNA ESTATE: „ Mundus Vini е един от трите най-сериозни световни винени конкурси, който се провежда от много години. Ние участваме всяка година и в двете издания на конкурса, защото нашата политика е да изпращаме вина за оценка именно в най-големите и реномирани световни състезания за вино.

Журито на MUNDUS VINI e съставено от световни винени експерти –  технолози, уайнмейкъри, професионални търговци на вино, журналисти с висока експертиза при дегустацията на вина. Принципът на оценка е сляпа дегустация, като пробите се разпределят за тестване по категория, произход, ниво на качество, аромат, а самата оценка се базира на 100-точковата схема на Международната организация по лозата и виното (OIV), призната от Международната организация на енолозите (UIOE).

Участието и получените трофеи са от изключително търговско и имиджово значение за нас, защото наградените вина се презентират през месец март пред десетки хиляди търговци на най-голямото винено изложение в света – ProWein в Дюселдорф... Нашата цел е вината ни да са символ на високо качество и отлично маркетиране, с което да допринесат за развитието на имиджа не само на избата, но и на България като винопроизводител на световно ниво.“