21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След отпадането на задължителния PCR тест за COVID 19 и 14-дневната карантина за пристигащите от Турция рязко нарасна трафикът през граничните пунктове Капитан Андреево и Капъкуле. През почивните дни хиляди българи се отправиха на пазар в най-близкия град Одрин.

В събота и на изход, и на вход на ГКПП Капитан Андреево работеха по 6-7 платна за обслужване на пътникопотока. Само за едно денонощие в двете посоки преминаха над 5 000 автомобила с близо 20 000 пътници, казаха от паспортния контрол на пункта.

Освен наплива на българи, голям е и потокът от турски гастарбайтери, които се прибират към работните си места в Западна Европа. Лавината от автомобили, идващи от Турция в събота, задръсти плаца на българския пункт, въпреки че той работеше с пълния си капацитет.

Както и преди, пазаруващите в Одрин нашенци съживиха замрялата търговия в града. Ниският курс на турската лира/ 4 към 1 спрямо лева,/ правеше купуването и на промишлени, и на селскостопански стоки изгодно, по-евтини са дори горивата на бензиностанциите. На зеленчуковия пазар например може да се купят домати и краставици за 50-60 ст./кг, пипер и патладжан за 0,8 -1 лв./кг, зелен фасул – за 1,5 лв./кг, царевица – за 30 ст./бр. Килограм пилешко филе пък струва 3 – 3,50 лв., а пържолата – 4,50 лв. Перилни и почистващи препарати са на двойно по-ниски цени в сравнение с България. Чифт маркови дънки могат да се намерят за 20 -25 лв., а тениска – за 4-5 лв. В навечерието на новата учебна година нашенци масово пазаруват ученически пособия, чанти и детски дрехи.

Заради коронавируса навсякъде в Одрин се спазват противоепидемични мерки. В магазини и заведения влизането с предпазни маски е задължително, дезинфекцирането на ръцете също. В един от най-посещаваните търговски обекти - OUTLET, на който е отворен само централният вход, още при влизането си всеки посетител бива дезинфекциран. Направи впечатление, че на огромния му паркинг 50-60 процента от автомобилите бяха с български номера, а почти всички автобуси - нашенски. Турски търговци споделиха пред в. „Старият мост“, че въпреки съживяването на търговията, тя не е достигнала нивата отпреди половин година. Все още хората се страхуват да пътуват, но последните дни ни карат да бъдем оптимисти, обнадеждени са те.

Както е известно, с въвеждането на извънредните мерки заради коронавируса преди близо половин години шопинг туризмът в югоизточната ни съседка беше замрял. Секна и потокът от граждани на Турция в страната ни. Това се почувства особено силно в Свиленград, заради замирането на хазартния бизнес. Казината и игралните зали пуснаха кепенци, стотици останаха без работа. С разхлабването на противоепидемичните мерки сега обаче животът започва да се възвръща в старото си русло. Макар и не напълно, а не се знае и докога...

СМ