17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Разбиха офиса на ГЕРБ по време на шествието

Втори протест срещу правителството и главния прокурор се проведе в неделя в Свиленград. Този път негови инициатори бяха други двама младежи - Апостол Шидеров и Владимир Митев. Предишният, в четвъртък, бе организиран от Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев, за което „Старият мост“ писа.

За разлика от първия протест сегашният бе по- малоброен – около 100-120 наброяваха участниците. Митинг-шествието премина по същия предварително обявен маршрут – от Пощата до стария мост на Марица, но след това продължи и по други улици на града. Наложи се полицията да следва плътно шествието. До инциденти не се стигна с изключение на разбития офис на ГЕРБ на главната улица. Неизвестен засега извършител строши стъклото на входната врата, най-вероятно с камък или друг твърд предмет. Полицията е започнала разследване.

От познатите лозунги участниците скандираха най-често „Оставка“. През цялото време звучаха патриотични песни от тонколона, най-вече „Петко льо, капитанине...“, както и химна на България.

Протестът продължи около час и половина - от 18.30 до 20.00 ч, след което множеството се разпръсна. И сега имаше хора от различни възрасти, но значително преобладаваха младежите. Сред протестиращите бе и председателят на БСП в Свиленград Стамо Димитров. Тук съм не като партиен водач, а като гражданин, заяви пред „Старият мост“ той. Напълно споделям исканията на младите хора, подчерта червеният лидер. Отново сред митингуващите бе бившият председател на БСП тук Павел Лилянов

. Според организаторите през седмицата недоволните отново ще се съберат да протестират в Свиленград. „Ще протестираме докато падне правителството, каза 28-годишният Апостол Шидеров. Нашият протест е граждански, не сме партийно обвързани. Не искаме в следващия парламент и в управлението на страната да влязат „стари муцуни“ от целия преход. Ще настояваме за Велико народно събрание и въвеждането на швейцарския модел на управление – чрез референдуми, подчерта той.