Общество
Инструменти
Шрифт

След края на изпитанието с коронавируса очаквам коренна промяна у хората

- Отче, получихте ли указания от Светия синод как да се провеждат църковните служби по време на Великденските празници?

- Светият синод взе решение всички храмове да бъдат отворени, като са въведени някои ограничения. Приканваме миряните да бъдат по-малко като численост на литургиите. По-възрастните да си почиват по домовете. Ще се молим взаимно, но въпросът е да не се струпваме на едно място повече хора, защото това е предпоставка за разпространение на болестта.

- В момента водят ли се служби в тукашните църкви? Идват ли миряни?

- Да, службите се водят редовно. Но е слабо присъствието. На богослужение се събираме около 6 – 7 души.

- Значи има спад на посещенията в черквите?

- Да, и то голям. Над 70 % е спадът на посещенията. При нормално богослужение в нашия храм „Света Троица“ се събират около 60 – 70 души в неделните служби. В момента в църквата не идват повече от 6 – 7 души. Това естествено ще рефлектира върху икономиката на църквата, която се издържа от продажбата на свещи.

- Наложена ли е някаква забрана на кръщенета и венчавки?

- Не, но в момента липсват, може би заради този страх. Водосвети също няма през последните седмици. Дори и за погребения вече ни викат рядко. Откакто е тръгнала пандемията имам 2 – 3 извършени опела. Самите хора се страхуват и поради мерки за безопасност не канят свещеник. По време на Страстната седмица всеки ден има служби.

- В кои храмове в Свиленградската духовна околия ще има богослужения?

- Ще са отворени храмовете в цялата Свиленградска духовна околия с изключение на някои от селските енории, където не сме кадрово обезпечени. Но в градските храмове службите ще са редовни и църквите ще бъдат отворени за всички.

- Имаше идея тези служби да се провеждат на открито...

- Имало е такива изявления, но това няма как да стане. В края на краищата храмът е Божият дом, където човек трябва да служи, да възхвалява, да се моли. Тези дейности да се изнасят навън ще е дори по-опасно. Храмът е затворено помещение, по-скрито място, където всеки един може да извършва своите молитвени потребности. Засега службите ще се правят в самия храм, ако не получим друго разпореждане от Светия синод.

- По-конкретно как протичат самите служби?

- По разпореждане на Епархийския духовен съвет имаме спусната пасхална програма, в която утренното богослужение е в 08:00 ч. при биенето на камбаната във всички храмове. В 09:00 ч. се начева вече самата литургия. В някои храмове утринната е по усмотрение на водещия свещеник, който по собствена преценка решава дали да се служи утринната, или да се кара само литургията. Тъй като няма много хора, в нашия храм започваме литургията в 09:00 ч. Вечерните богослужения започват в 16:00 ч., като те се извършват всеки петък. По време на Страстната седмица почти всеки ден има богослужения сутрин и вечер, като това продължава до Възкресението, докато кажем „Христос воскресе“.

- Колко свещеника има в Свиленградската духовна околия?

- Трима в Свиленград и отец Христо Перчемлиев в Студена, но ние не може да го задължим, а само да му благодарим, че отваря храма, защото отдавна е пенсионер. В Любимец служи отец Трифон Караджонов, но и неговото физическо здравословно състояние не е цветущо.

- По време на църковните празници ще ходят ли свещеници в селата?

- Да. Ще има служби в Левка, Студена, Мустрак, Капитан Андреево, Малко градище, Мезек, Бориславци. Там ще са редовни службите, а по другите села вече по усмотрение.

- Колко храма има в нашата духовна околия?

- Водят се 59 енории. Населеното място се води енория, но може да няма храм или параклис, където да се сформира някакъв църковен живот. За цялата Свиленградска духовна околия, към която спадат част от общините Ивайловград, Маджарово и Любимец, общо имаме 46 действащи храма. Язовирната стена на Ивайловград дели Пловдивската от Старозагорската епархия. В Костур, Лисово, Пашово, Варник, например, нямаме църкви. В момента строим в Младиново.

- Отче, ти си божи служител вече 35 години. През дългогодишна ти практика имало ли е други подобни случаи, при които да се вземат специални мерки?

- Не. Специално тук не сме имали такива случаи с изключение на големите наводнения и пожари, но не се е стигнало до такива крайности. Това, което дойде с тази пандемия, за пръв път се случва да го изживеем. Да рече Господ да отшумяват нещата.

- Какво трябва да спазват миряните в тази ситуация?

- Има изисквания и разпореждания да се спазва дистанция от 2 метра, но практически като тръгне богослужението хорът трябва да е събран на едно място, защото няма как да бъде разпокъсан. Няма как да ограничим допира до иконите, но се грижим ежедневно храмът да бъде дезинфекциран. Инструктирани сме по какъв начин да поддържаме чистотата.

- Ще бъдат ли разрешени поемането на нафората, целуването на кръста?

- Тук вече говорим за друго чувство. Вярата спасява човешката душа. В момента сме заплашени от вирус, но всеки един дълбоко вярващ човек знае, че Бог не би допуснал лошото. Подаването на нафора и целуването на кръста не са забранени. Човек сам преценява дали трябва да се докосне до тях. Ако забраним тези неща, ние лишаваме човек да усети духа си. Всеки е добре дошъл в храма, а той вече сам да си преценява.

- Като божи служител как си обясняваш този мор в целия свят? Как, според теб Бог гледа на това човешко страдание?

- Всичко идва от човешко изпитание и един Божи промисъл, ако гледаме по-философски на това. Човек да мобилизира силите и духа си. От друга гледна точка семействата ще станат малко по-сплотени. Тази ограниченост е време за размисъл, защото в един момент достигаме до мига на усамотяване на човешката душа, когато си задаваме въпроса: Какво сгрешихме и какво трябва да изчистим? Един дълбок размисъл за всеки един от нас, но това естествено ще ни направи по-силни и донякъде ще ни пречисти. И тази, наречена на библейски език, чума ще отшуми, като всяка друга. Живот и здраве ще се справим с това и ще продължим напред. Това е част от живота ни.

- Виждаш ли някакво Божие възмездие над човечеството?

- Донякъде идва и естественият начин на подбор. По-слабият от физическа гледна точка организъм, си отива. Затова и забраната се отнася най-вече за възрастните хора, чиято имунна система е по-слаба. Това е естественият подбор в самата природа - какво да оцелее и какво да остане.

- В момента отправят ли се молитви в храмовете във връзка с коронавируса?

- Задължително. Имаме спусната заповед за молитви, които конкретизират самата пандемия. Една молитва употребяваме по време на Великата ектения, а друга по времето на Сугубата ектения. В края на всяко едно богослужение имаме специална молитва към народа ни, към нацията тази болест да отшуми, за да може пак да настъпи тих и спокоен живот. Освен това, всяка вечер в 20.00 часа бият камбаните на всички храмове в страната.

- Тези молитви само при такива ситуации ли се четат?

- Да, самата молитва се чете при особени случаи. Предимно, когато настъпи такава чума. Ние сме един народ и трябва да се самосъхраним като такъв. Мисловното си е мисловно, молитвата минава през съзнанието ни, но важното е чумата да отшуми. Молитвата не е от вчера или днес, а е много стара. Произнася се при такива бедствени случаи. Чете се в края на всяко богослужение.

- Според тебе каква поука трябва да си извадим от това сполетяло ни нещастие и оттук нататък какво трябва да променим във взаимоотношенията си?

- Всичко опира до начина на възпитание. В такива моменти човек трябва да обмисли целия си начин на живот. Малко или много да се отърси от тази алчност. Целият свят, в който живеем, е материализиран и ние трябва да се отърсим от това. Да изпъкнат по-добрите човешки взаимоотношения, защото животът ни е даден даром, за да взаимстваме всички. Да се премахнат негативните чувства един към друг - омраза, ненавист, всички отрицателни елементи в нашата християнска етика. Да можем да бъдем по-добри. Заедно се постигат по-големите резултати и естествено мирогледът ни да е по-дълбок. Кратко време живеем на земята, но през това време да се възползваме от този дар и нека бъдем като едно достойно християнско семейство, в което този благ Христосов дух да надделява над нас и ни поддържа единни.

- Очакваш ли след като мине пандемията да има някаква промяна на хората към природата и помежду им?

- Да, и то коренна промяна. Всеки един що-годе трезвомислещ човек ще се връща към това изпитание и с по-друг начин вече ще гледа на живота. Не всичко е това, което е. Има други по-ценни неща и нищо, че в момента са незабележими от някого, те ще изпъкнат на по-преден план, което е по-доброто.

Интервюто взе: Николай Колев