18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Учениците от 3 „В“ клас в свиленградското ОУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Мария Михайлова се класираха на трето място в първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове. То се проведе по инициатива на МОН в Книговище.бг - платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата.

Между 9 декември 2019 г. и 4 февруари 2020 г. в състезанието се включиха 336 клас от 68 населени места в страната и 1 български клас във Виена. Учениците от тези класове се състезаваха чрез въпросниците в Книговище.бг по разбиране на книгите и приказките, които са прочели.

Резултатите в състезанието отчитат броя решени въпросници, трудността им, но и верността, с която те са решени. Това стимулира учениците да са внимателни както в разчитането на въпросниците, така и във вникването на текстовете, които четат. С общо 55 581 състезателни точки и средно 93 % верни отговори в решенията на въпросниците свиленградчанчета се класираха на трето място.

Според Регламента на състезанието, те получиха като награда безплатни абонаменти за Книговище.бг и грамоти.

Мария Михайлова сподели, че по време на състезанието децата в класа са прочели между 3 и 20 нови книги. По думите ѝ мнозина от учениците преди играта в Книговище са чели книжки, но повече по задължение. „Имам трима ученици, на които и до днес техниката на четене не е на нужното ниво. Отговорно мога за заявя, че има забележим напредък в периода на състезанието. Днес моите ученици са по-любопитни, питащи, търсещи отговори, мотивирани и съсредоточени при изпълнение на поставени задачи. Надявам се това ще окаже влияние и върху резултатите им по другите учебни предмети. В състезанието и платформата всички 23 деца са нови читатели, но лично за мен „новите“ читатели са девет. Това са тези, които без особен интерес четяха дори уроците си от читанките, а днес увлечени от състезателния дух, се потопиха в света на книгите“, каза още Мария Михайлова.

СМ