23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 26-годишен мъж е осъден на 3 г. затвор за изнасилване и нарушена заповед за защита от домашно насилие, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Наказанието е наложено по обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград, на Р. И. за това, че на 24/25 май 2019 г. в гр. Свиленград изнасилил 29 – годишна жена, при което й е била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в травматично избиване на два зъба - престъпление по  чл.152, ал.3,   вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1  от  Наказателния кодекс, както и за това, че по същото време и място е нарушил Заповед за защита срещу домашно насилие - престъпление по чл. 296 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на Р. И. наказание от три години „лишаване от свобода“  при първоначален „строг“ режим. Делото се е разгледало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства от обвинителния акт. 

Установено е, че Р.И. и пострадалата жена били в близки отношения преди време, но често се карали. Подсъдимият нанасял побои на жената, поради което тя завела дело срещу него в Районен съд –Свиленград. Със съдебно решение била издадена Заповед за защита срещу домашно насилие, с която му се забранявало да  доближава пострадалата за срок от 18  месеца. Въпреки това, в този срок, Р. И. отишъл в жилището, обитавано от пострадалата, като поискал от нея интимен контакт. След получен отказ и оказаната съпротива от пострадалата,  Р. И. отправил заплахи, нанесъл й побой и й избил два зъба и  я изнасилил.

Присъдата е влязла в сила и е приведена в изпълнение.