19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Деан Белев: Тайната съставка на успеха е 99 % труд и щипка гениалност

Деан Белев от свиленградското село Капитан Андреево, който е вицепрезидент „Услуги“ на първата в света дистрибуторна платформа за обмяна на трафик „Нетикс“, беше обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия. Той влезе в индекса Power 100 за 2019 година на британската медия за телекомуникации Capacity. Участниците в класацията са отличници не само в своите специфични области, но и като иноватори, критично мислещи хора и двигатели на промяната. Деан Белев е идеен съосновател на „Нетикс“ и е част от екипа на компанията още от създаването й. Той играе водеща роля в разработването на повечето продукти и услуги. „Компанията, наградена като най-добрата платформа за пренос на данни в света за 2018 г. – „Нетикс“, продължава своето пътешествие по пътя на развитието. Един от шампионите в този процес е Белев, който отговаря за продуктите, услугите и развитието“, се казва в мотивите на журито. „Нетикс“ стартира дейността си през 2012 г. За последните три години тя е най-добрата платформа измежду 542 други подобни компании в целия свят. „Старият мост“ потърси Деан Белев за интервю. Ето какво каза той:

- Г-н Белев, Вие сте съосновател на първата в света дистрибутирана платформа за обмяна на трафик – „Нетикс“. Бихте ли обяснил какво представлява тя?

- Нетикс (https://www.netix.net/) е глобална дистрибутирана платформа за обмяна на трафик. Може лесно да се обясни като по-добрия Интернет. Ние помагаме на генераторите на съдържание да достигнат по-лесно, по-качествено и по-евтино до ползвателите на това съдържание. 
Представете си, че има видео клип, който се намира в Бразилия, но се гледа от хора по цял свят. Ние свързваме това видео до максимален брой гледащи, през високо скоростни магистрали за трафик на данни. Това позволява видеото да достига до нашите компютри бързо и безпроблемно. Преди 6-7 години, когато възникна идеята за „Нетикс“, ние бяхме първите в света, които предвидиха нуждата от промяна на съществуващия Интернет модел за създаване и разпространение на трафик. През годините успяхме да запазим, но и да доразвием идеята, за да удовлетворява качествено и количествено нуждите на нашите клиенти - други телекомуникационни оператори от цял свят. Ние обслужваме клиенти както от България, така и от други страни (в момента 35) на 6 континента. В момента в „Нетикс“, под една или друга форма, са свързани около половината от потребителите на Интернет и около 80 % от съдържанието в света.

- Преди няколко дни бяхте обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия. Може ли да разкажете малко повече за тази награда?

- Това е първо издание на тези награди в следствие на дългогодишно проучване на пазарните трендове. Издава се от най-авторитетното телеком издание - Capacity Media. То е част от международна организация, която организира и най-големите телекомуникационни събития по цял свят - в Европа, в Северна Америка, Африка, Азия и Латинска Америка. Професионалисти от цял свят ежедневно следят какво се случва в света на новите технологии и създават лист от компании и професионалисти, които оставят следа в развитието им. От 3 години има индикации, че сме в полезрението им и тази награда е проявление на резултатите от нашият труд в полза на Интернет общността.

- Това първо такова признание ли е за Вас?

- За краткото време на развитие на компанияти ни (от 2012 г.) спечелихме признание и в други категории. През 2014 г. бяхме обявени за „Най-добър стартиращ бизнес“ в България от Форбс България. Успяхме да надградим през 2015 г. до награда за „Най-добър стартиращ бизнес“ и „Развитие на бизнеса“. През 2017 г., вече на глобално ниво, бяхме една от двете най-добри платформи за обмяна на трафик в света, а през 2018 г. ни обявиха за най-добрата в света.

- Може ли малко тайни от кухнята... На какво се дължи успехът Ви?

- Във всичко има щипка гениалност. Това да сме първи на пазара не е случайно. Да се задържаме на върха през всичките тези години не е плод на стечение на обстоятелствата. Тайната съставка може би е професионализъм и някаква искра гениалност, която винаги изскача в екипа. Имаме професионална интуиция, която ни позволява да предвидим добре тенденциите на пазара. В общи линии всичко е свързано с постоянно влагане на усилия в това да чуваме клиентите, да следим тенденциите и да практикуваме скучни неща като проучвания на пазарите. Тайната на успеха ни се крие в 99% ежедневен труд, както и в постоянство, отдаденост, вяра в успеха и работа в екип. Всичко постигнато до тук е благодарение на средата, в която работя - фирмената култура, организацията на работа и професионалния екип. И всичко това следвайки голямата ни цел - да сме в полза на клиентите ни и да създаваме добро.

- Какво Ви свързва със Свиленград?

- Аз съм от Капитан Андреево, съпругата ми е от Свиленград. Първите 20 г. от живота ми минаха тук. Всяка година се прибираме около 20 - 25 пъти от София. Семейството ми е тук, както и много приятели и ловни другари.

- Какви са бъдещите Ви планове?

- Всяка година залагаме цели за развитие на бизнеса. Тази година не е по-различна. Сега очакванията към нас са по-големи, след като две години подред сме най-добрата платформа за трафик в света, а и след влизането ми в индекса Power 100 за 2019 година. Целите ни са да създаваме продукти в услуга на нашите клиенти и да се забавляваме правейки го. Да се развивам като професионалист в сферата на телекомуникациите, която е доста динамична и интересна. Да развием компанията като иновативен телекомуникационен лидер на световно ниво.

- Сферата, в която работите е доста сложна. Остава ли Ви свободно време за себе си? Какво обичате да правите тогава?

- Има време за всичко - и за работа, и за удоволствие. Прекарвам време със семейството си, спортувам, пътувам, ловувам, колекционирам вино… Добре е човек да изпробва нови и нови неща, за да се учи от всяко предизвикателство.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА