21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За голям наплив на вълци сигнализираха жители на свиленградски села в редакцията на „Старият мост“. Нашествие на хищниците имало в района на Михалич, Щит, Равна гора, Пашово и др. Проблемът бил сериозен, тъй като нападали стадата на стопани в региона.

Преди няколко дни посред бял ден атакували овце, собственост на Христо Гочев от Студена. Мъжът си пасял животните, когато хищниците изскочили изневиделица. Добре че били кучетата, които успели да ги прогонят.

Месец по-рано пък вълци натръшкали три телета на Николай Добрев. Наетият от него пастир ги пасял между селата Равна гора и Щит. Около 09:00 ч. отишъл с коня си до близкия язовир, когато отдалече забелязал хаос в стадото. Докато се върне и прогони двата вълка, те вече били нанесли своя удар. Едно от телетата било със счупен врат, а другите две – с изкормени кореми.

Това не са първи набези върху стадо на Николай. Припомняме, че през 2017 г. вълци натръшкаха 16 овце в кошарата на Добрев в Равна гора. Година по-рано пък мъжът изгубил 4 овце от стадото си заради нападение. Според него държавата трябва да предприеме по-крупи мерки срещу популацията на вълците. Преди години се правели хайки за вреден дивеч. Тогава се мобилизирали десетки ловци. Действало се моментално. Сега, ако се забележи вълк в мерията, трябвало да се вземе разрешение и чак след това да се сформира хайка. През това време звярът можело да избяга доста надалеч и да не бъде заловен.

Нищо не може да направим в борбата с тези хищници, тъй като груповият лов е забранен по закон, подчерта председателят на ловно-робарското дружество в Свиленград Петър Вангелов. По думите му разрешен целогодишно е само индивидуалният лов.

Данни от тазгодишната таксация на ЛРД показват, че 17 вълка бродят в общината, 326 са чакалите, а 137 лисиците.

„На два пъти вече виждам вълци в рамките на около седмица. Единият бе на пътя край заставата в Михалич, а другият – в нива в местността Карабаша. Трябва да се вложат усилия в борбата с хищниците, докато не са станали и още нападения“, сподели пред „Старият мост“ Георги Шишков.

И други са засичали хищниците. Почти всеки ден забелязвам вълци и се притеснявам за стадото си, заяви Ангел Киров от Пашово, който отглежда много крави и телета. Вълци е видял и Никола Узунов от Щит.

Припомняме, че през ноември м. г. два вълка бяха застреляни от ловците от дружинката в Щит. Трети бе тежко ранен, но успя да избяга. От доста време вълците създават големи проблеми на животновъдите в района. На Ангел Ламбов, който има ферма в Карабаша, лани удушили 12 телета. Едно от теленцата било току-що родено, когато хищникът го отмъкнал пред очите на стопанина му. От кошара край с. Пашово пък били завлечени доста овце.

СМ