25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

До края на май се очаква да заработят четирите противоградни площадки, разположени на територията на общините Свиленград и Любимец. Две от тях – край с. Левка и Георги Добрево, вече са напълно готови и трябва само да бъдат заредени с ракети.

По другите две, намиращи се в свиленградската местност Мумнево и с. Лозен, се работи почти денонощно, за да бъдат завършени в най-кратки срокове. Това съобщи пред „Старият мост“ директорът на РД „Борба с градушките“ - клон Хасково Надежда Такиева. Тя подчерта, че четирите площадки са напълно достатъчни да покрият двете общини.

Впрочем, чаканата от десетилетия противоградна защита в региона стана факт благодарение на усилията на депутата от ГЕРБ д-р Георги Станков и на бившия земеделски министър Десислава Танева. Центърът за противоградна система ще бъде позициониран в сградата на Агенцията по безопасност на храните в Хасково. От там ще се управлява работата на всичките 29 площадки в областта. В Димитровград те са в селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле; в Симеоновград - Троян, Дряново и Симеоновград; в Стамболово има една площадка в общинския център, а в Харманли са 9 - в Овчарово, Браница, Българин, Славяново, Иваново, Черна могила, Изворово, Бисер и Доситеево. В община Хасково площадките са позиционирани в Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.

„Хасковска област е земеделски регион, затова беше изключително важно тук да се изградят противоградни площадки. Удовлетворен съм, че успях да изпълня този мой ангажимент“, заяви д-р Георги Станков пред „Старият мост“.

Диляна ЦВЕТКОВА