17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Любителският риболов се забранява от 15 април, съобщиха от ИАРА-Хасково. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се прилага ежегодно през размножителния период на пролетно-летните видове. Ветото е до 31 май.

Изключение от правилото са някои видове риба, чийто улов е бил преустановен по-рано. Това са щука и распер, забранени до 1 май, и бяла риба - до 15 май.

За любителите рибари има оставени язовири на територията на област Хасково, където те ще могат да упражняват хобито си - „Сивата вода“ (Хасково), „Басамака“ (Любимец) и „Каламица“ (Свиленград).

По време на забранителния период контролът по водоемите ще бъде засилен, подчертаха от ИАРА-Хасково. На нарушителите ще бъдат съставени актове. Бракониер с въдица ще трябва да се бръкне в джоба с от 1 500 лв. до 3 000 лв. За мрежарите санкциите са още по-солени – от 3 до 6 хил. лв.

За 400-те любители риболовци от ловно-рибарското дружество в Свиленград има оставени свободни водни обекти, съобщи Петър Вангелов, председател на дружеството. Това са яз. „Мелницата“ край Студена, „Кавак дере“ край Свиленград и „Кюи дере“ край Райкова могила.

Диляна ЦВЕТКОВА