Общество
Инструменти
Шрифт

Заради големия наплив надпяването тази година ще е три дни, а не както обикновено два

Рекорден брой участници ще се включат в тазгодишното девето издание на националния тракийски фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Организатори са кметството в Сладун и читалище „Изгрев-1928“. Малкото погранично село ще посрещне 113 певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави, групи за обичаи и ансамбли и над 80 индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, от цялата страна.

Заради големия наплив музикалната проява тази година ще се проведе в три, а не в два дни, както обикновено. Тя ще започне на 12 април от 15:00 ч., като повечето изпълнители в този ден ще са от община Свиленград. Официалното откриване е на 13 април от 09:30 ч. с модно ревю „Нишки от севера“. Носиите са предоставени от личната колекция на народния певец Петър Георгиев.

Конкурсната програма започва веднага след това. Наградите ще бъдат връчени на следващия ден, като ще се разпределят в 6 категории. Изпълненията ще се оценяват от професионално жури с председател Дарина Славова, ученичка на Кичка Савова. В решенията ще й помагат народните певци Петър Георгиев и Тенчо Тенчев.

Снимка: Архив

Диляна ЦВЕТКОВА