19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сам пиша текстовете, музиката, бийтовете и аранжиментите си

Стартирал музикалната си кариера на 10-годишна възраст Владимир Ампов - Графа е първият български изпълнител от новото поколение, напълнил зала „Арена Армеец“. Неговите хитове му носят десетки награди и признание отвъд пределите на страната. Освен изпълнител, Графа е и композитор, а от 2008 г. има продуцентска къща - „Монте Мюзик“. В момента е жури в „Гласът на България“. На 23 април от 19:30 ч. е зрелищният му концерт в Спортната зала в Свиленград. Билетите са на привършване, така че, който иска да се докосне до творчеството на поп певеца, трябва да побърза да си купи пропуск от мрежата на „Ивентим“ или от НЧ "Просвета - 1870". „Старият мост“ се свърза по телефона с Владимир Ампов, за да даде специално интервю за читателите на вестника:

- Влади, на 23 април имаш концерт в Свиленград. За пръв път ли идваш тук и защо избра точно нашия град?

- Идвал съм в Свиленград преди много години, може би 15-ина. Предизвикателство е да стартирам една такава инициатива от поредица от концерти в градове, които не посещаваме толкова често. Обичам да пътувам из страната. Винаги много се вълнувам от срещите с публиката във всеки от градовете, където излизам на сцената. Точно в момента съм в сериозен творчески процес и искам да споделя това с феновете.

- Билетите ти за концерта в Свиленград почти се изчерпаха, при това доста бързо. На какво според теб се дължи този интерес?

- Радвам се, че има интерес към концерта, защото на нас ни е изключително приятно да дойдем във вашия град. Може би една от причините за интереса е, че не съм идвал отдавна. А и явно хората харесват песните ми и мен самия като изпълнител. Искат да видят и чуят на живо нещата, които правя. Това няма как да не ме радва. По време на визитата си тук ще представя няколко от най-новите песни от албума си, който ще излезе в началото на юни. Разбира се, част от програмата ще са и някои от по-старите ми хитови парчета.

- Какви са очакванията ти за тукашното представяне?

- Хората си тръгват след концертите ми заредени с приятни емоции. Това е и нашата мисия като творци - да даваме на хората енергия. Очаквам и в Свиленград да се случи същото. Надявам се да се получи много хубав концерт, както е почти навсякъде, макар и нескромно да прозвучи. Не вярвам в Свиленград да е нещо по-различно. Дори обратното, мисля, че ще бъде по-добре от други места.

- Имал ли си случаи да не си приеман от публиката?

- Може би преди години съм имал такива моменти. Напоследък не бих казал, че се е случвало нещо такова. Не може във всеки град публиката да реагира еднакво. Като цяло програмата в концертите ми е толкова подредена по определен начин и песните влизат една в друга, че има много „емоционални капани“, ако мога така да се изразя, в които дори човек да не е настроен достатъчно за концерт, попада в тях и реално остава удовлетворен след края му.

- В Свиленград ще представиш пилотното парче „Последна песен“ от най-новия ти албум. Личи си, че тази песен е твърде емоционална за теб. На какво се дължи това?

- Тази песен я възприемам като един емоционален разказ и се радвам, че така въздейства на публиката. Тя е посветена на майка ми и това е една изповед към нея, която имах нужда да запиша и да създам. Срещнах доста положителни коментари за песента и с удоволствие ще я изпълня и в Свиленград.

- Разкажи малко повече подробности за албума си...

- Той ще се появи в началото на юни. Вече съм на финалната права, като дори в момента ме заварваш в студиото и завършвам една от песните. Получава се доста готин продукт с много мелодични и красиви песни в него, като разбира се има и няколко по-енергични. Този албум звучи по-зряло от останалите ми. Предишният ми беше доста силен и имам много продажби от него. Поради това летвата с този е доста висока и е предизвикателство за мен. Надявам се да успея или поне да го направя достатъчно добър като предишния.

- Ти си от малкото певци в България, които сами пишат текстовете за песните си. Откъде черпиш вдъхновение?

- Освен сам да пиша текстовете си, правя и музиката, бийтовете и аранжиментите на песните си. От малък съм комплексен музикант. Вдъхновението ми идва от заобикалящия ме свят, от нещата, които ни карат да се чувстваме живи. Текстовете се раждат по различен начин. Някои от тях много бавно, а други изведнъж ме заливат като вълна. Това е силата на музиката, на думите, на изкуството. Вдъхновението ти идва, когато най-малко го очакваш. Радвам се, че имам таланта и щастието да се занимавам с музика, защото тя ме въвлича в един непресъхващ свят. Дава ми сили да успея да се съхраня и прави живота ми цветен, а не скучен.

- Зад гърба си имаш 30-годишна музикална успешна кариера, десетки хитове и награди, собствена продуцентска компания. Как се гради успешна кариера във време и на място, където мнозина се оплакват, че не може да се прави изкуство?

- И аз понякога си задавам същия въпрос. Може би отговорът се крие в това, че никога не се спирам и не мога да се задоволявам с постигнатото. Винаги искам нещата да се получават по-добре и резултатите да са все по-високи и по-високи. Това ме дърпа напред. Реално не се състезавам с никого, а със самия себе си. Това е страхотно, защото не мога да стоя на едно място. Понякога обаче искам да си почивам, но това се случва доста рядко.

- Преди две седмици в предаването „Гласът на България“, в което си ментор, направи изключително романтична изненада на съпругата си. Вярваш ли във вечната любов?

- Нашата връзка винаги съм я пазил от светския живот. Въпреки това, тъй като имахме 10-годишнина от брака си, почувствах, че искам да изненадам съпругата си публично. Тя е много ценен и любим човек в моя живот. Любовта е много абстрактно понятие за мен. Не бих го облякъл с клишето вечност. По-скоро бих казал, че любовта е нещо много повече от това, което ние си представяме, че е. Тя трябва да бъде споделяна. След предаването получих много поздравления от жени и мъже за жеста, а дори и не съм помислил, че ще има такъв ефект у хората, но явно е направило впечатление. Може би, защото в днешно време мъжете се притесняват да бъдат романтични. Няма нищо срамно в това да подариш цвете, подарък или песен на твоето момиче. Какво по-хубаво от това да споделиш щастието с другите? Рядко правя такива публични лични неща, а това беше много импулсивен жест.

- Имаш две прекрасни деца. На какво искаш да ги научиш в живота?

- На първо място на това, на което моите родители ме възпитаха, в добрите ценности – нравственост, честност, почтеност. Напътствам ги в ситуации да реагират по-правилно, по-честно, макар и да нямат нужда от това, защото те самите имат вътрешното усещане кое е правилното. Поне според моите виждания е така. Най-вече искам да ги възпитам да са добри и работливи хора. Да успяват в живота, но не с цената на всичко и не с цената да мачкат другите, а по-скоро да успяват с труда и таланта си. Това е до известна степен и част от отговора на по-горния ти въпрос как съм се задържал на сцената толкова много време. Реално аз просто си работя и следвам целите и мечтите си. Не се страхувам и рискувам. Оказва се, че през годините съм бил доста смел. Всъщност за този бизнес трябва характер. Важното е и да не се самозабравяш и да си кажеш, че си станал велик. Все едно след големия ми концерт в зала „Арена армеец“ трябваше да скачам до небето. Да, това е една много хубава постигната цел, но животът продължава и музиката и нещата продължават напред. Ето, че се стигна и до концерт в Свиленград, който е продължение на един път във вашия град и се радвам, че ще се срещнем отново.

- Децата ти имат ли афинитет към музиката, мислят ли да се развиват в тази насока? Какво слушате в момента?

- Не знам да ли ще се занимават с музика. Свирят на пиано, музикални са, но не искам да ги натискам прекалено много. Това трябва да им дойде като вътрешен порив, както стана с мен. Както знаеш, моите родители са музиканти, но реално аз си пожелах да се развия в тази посока. Ако видя, че някой от тях или двамата го желаят силно, няма да ги спра, а ще им помогна. В момента те учат музика от обща култура, но не са в музикално училище. Що се отнася до песните, които им пускам често, в момента слушаме един английски певец – Том Уокър, който наскоро издаде дебютния си албум. Докато пътуваме за училище слушаме и класическа музика – Бах, Шопен. И двамата обичат класическата музика.

- Как си представяш живота си след години? Има ли още нещо, което искаш да свършиш, а не си успял досега?

- Със сигурност има неща, които има още да свърша. В един момент мечтите ми ще бъдат основно свързани с това да видя децата си успели и щастливи. Нека Господ да им дава здраве, за да продължат пътя си напред.

- До колко години се виждаш на сцена?

- Коварен въпрос. Ако погледнем от моята камбанария, сцената е вид наркотик и имаш нужда от това да се появяваш пред публика, да заразяваш и да обменяш енергия с хората. Няма как да следвам такъв план. Ще се откажа в момента, в който усетя, че няма вече какво да дам на почитателите си. Затова и с моята съдружничка Магдалена Сотирова имаме продуцентска компания. Когато дойде моментът да намаля сценичната дейност, ще остана продуцент.

- Като засегнахме темата с продуцентската ти компания, в нея има доста известни изпълнители, един от който е Михаела Филева. Как успяваш да намериш успешните певци?

- На 18 април Михаела има концерт в Зала 1 на НДК, билетите за който са почти разпродадени. Така че тя стигна до момента, в който може да пълни големи зали, което е страхотно. Ние като продуценти се гордеем с нея, че заедно успяхме да извървим този път и да достигнем до този момент. С артистите, с които работим, бих казал, че се намираме взаимно. От миналия сезон на „Гласът на България“ харесахме двама певци – Деница Караславова и Рафаел, като и двамата в момента са част от нашата компания. Надяваме се и с тях да се случат хубави неща. Така че продължаваме напред.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА