28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Извънредно заседание на ОбС-Свиленград, една от темите на които бяха т. нар. гости от Лудогорието и с какво конкретно се занимават те, се проведе днес при закрити врата. Репортери бяха допуснати само преди началото на дебатите. В заседанието освен местните парламентаристи се включиха представители на НАП, ДАНС и полицията. Около час продължиха дебатите по темата.

След излизането си от пленарната зала общинските съветници бяха доста обрани в изказванията си. Стана ясно, че всички отчели, че проблем действително има, но никой не посочил какво е решението му. Представители на НАП подчертали, че нямало как да започнат проверки, докато не им се подадат конкретни данни от полицията за имената и адресните регистрации на тези хора. Явно е, че има проблем, по който трябва да се работи засилено, заявил инспектор от ДАНС. Началникът на РУП-Свиленград Димитър Янакиев споделил, че действали по всеки конкретен сигнал, но много от луксозните автомобили дори не се водели на имената на хората, които ги управляват.

Впрочем, около 350 са регистрираните по настоящ адрес в община Свиленград жители от Разград, Силистра, Шумен и Търговище. Запознати обаче твърдят, че живеещите от тези области тук били поне двойно повече.

Прави впечатление, че през последната седмица пришълците от Лудогорието започнаха да напускат Свиленград. За това споделиха пред „Старият мост“ наши читатели. По думите им най-вероятната причина за оттеглянето им е обявеното за 4 април извънредно заседание на ОбС.

Припомняме, че стартът на разградската инвазия в Свиленград започна още през 2010 г. Един след друг, семейство след семейство, в града трайно се настаниха стотици външни лица. По онова време тръгна слух, че иностранците са дошли тук заради изборите. Оказа се, че това не е така, защото останаха в града ни и после. През септември 2013 г. от полицията започнаха масирани проверки срещу тях. Въпреки че в РУП нямаше данни за незаконни дейности на разградчани, след проверките те започнаха да се оттеглят от Свиленград. Година по-късно пак се завърнаха.

Впечатление на свиленградчани им прави добрият стандарт на живот, който демонстрират новите им съграждани - те карат скъпи коли, съпругите им са окупирали козметичните и фризьорски салон, правят високи сметки по заведенията и магазините... Разградчани пък избягват да създават контакти с местните. Капсулирали са се и почти не комуникират с никого извън тяхната неформална общност, което още повече засилва съмненията за истинската причина за тяхното заселване в града. Все пак при малкото си контакти с местните, някои от тях разказали, че работят в Гърция, но са наели квартири в Свиленград. Теза, която хваща дикиш, но само донякъде. Други пък твърдели, че били тук заради климата. След като в Свиленград е толкова добро място за живеене, защо примерно не се преселват хора и от Видин, Русе, Шумен или други градове, питат се местните.

Според повечето мнения пришълците се занимават с телефонни измами. Всеизвестен е фактът, че точно Лудогорието е смятано за център на този тип бизнес. По данни на прокуратурата в Разград цели села в областта се издържат само от виртуални измами. Свиленград е много апетитен в това отношение - в града има добър обхват на гръцките и турски мобилни оператори, а сим карти в южните ни съседки, за разлика от България, могат да се закупят и без регистрация на документ за самоличност, споделиха запознати. Нещо, което от своя страна правило откриването на собствениците им почти невъзможна задача. Любопитна подробност, засилваща тази теза е, че лудогорците наемат квартири, където обхватът на гръцките и турските телефони е най-силен.

В средата на миналата година имаше няколко случая, при които беше установено, че наематели от североизтока поставят на покривите на жилищните сгради, в които живеят, антенни усилватели, заглушаващи сигнала на българските мобилни оператори. Сигналите за смущенията бяха подавани до полицията от Комисията по регулиране на съобщенията.

СМ