24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Най-малката родилка е на 14,3 г. Срещу шестима се водят дела за съжителство с невръстни невести

12 непълнолетни от Свиленградско и 13 от община Любимец родиха от началото на годината досега. Тези момичета са между 14 и 18 години и по закон се водят деца, но това не ги спира да станат майки, коментират експерти. За някои дори това не е първо бебе. За сравнение за цялата 2018 г. непълнолетните родилки на територията на двете общини са били 45, а за 2017 г. - 49. Общо за цялата дирекция „Социално подпомагане“ непълнолетните родилки са 60, от които 31 от Любимец и 29 от Свиленград.

Най-малката родилка, регистрирана в ДСП-Свиленград, е на 14,3 г. Фанка Йорданова е от Любимец и преди 11 месеца е родила син. Най-малката родилка в Хасковска област пък е на 12 години, като при зачеване е била на 11. Интересен е фактът, че рекордът за най-младата майка в България се държи от Кортеза Желязкова, която роди дъщеря през октомври 2009 г. на 11-годишна възраст. Най-младата майка в света пък е перуанката Лина. Когато ражда първото си дете през 1939 г., тя е на 5 години и 7 месеца. Заради рядък хормонален дисбаланс момичето имало менструация откакто било навършило три години. Най-младата баба в България пък е едва на 25 г.

„За тревожния феномен деца да раждат деца съм говорила много пъти. Моето мнение като професионалист и експерт е, че проблемът, който с всеки изминал ден набъбва, се обостря особено при ромите“, сподели пред „Старият мост“ директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград Росица Христова. „Това не е проблем само на дирекцията, а на всички институции, имащи отношение към децата. Тъй като при ромите ранното раждане е свързано с обичаите и нравите им, психологическата работа при тях е изключителен дълъг процес, но не и невъзможен“, подчерта Христова.

Според правилата дирекция „Социално подпомагане“ се уведомява от АГО-та за всеки случай на непълнолетна родилка. Ако се окаже, че тя е в брак с бащата, се приключва само с проверка на битовите условия, в които ще се отглежда детето. Ако обаче няма брак, случаят се дава на прокурор, като за 2019 г. има шест образувани производства През миналата година образуваните производства са били 13. Обикновено дори и започнали, производства се прекратяват, ако през това време майката се омъжи за бащата. Дори и да се стигне до присъда, законът предвижда наказание в ниска граница – до 2 г. затвор. По-често обаче се прилага обществено порицание. Тези наказания позволяват, когато извършителят няма предишни присъди, да се освобождава от наказателна отговорност чрез налагане на глоба. Понякога не се стига дори и до това.

Последното решение на свиленградския съд, свързан с такъв случай, е от 19 март 2019 г. В. И. Г. от Любимец отнесе глоба от 1 000 лева за това, че в периода септември 2017 г. до 11 април 2018 г. живял на семейни начала с ненавършилата 16 години Д. А. А.

На снимката: Росица Христова, директор на ДСП - Свиленград

Диляна ЦВЕТКОВА