21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С какво се занимават т.нар. гости от Лудогорието и защо се заселват в община Свиленград. Тази тема ще бъде коментирана на извънредно заседание на 4 април, решиха общинските съветници тази сряда.

Заседанието обаче ще се проведе при закрити врата, стана ясно по време на обсъжданията в пленарната зала. Освен темата за наричаните за по-кратко РР /заради регистрационните табели на колите им/, ще бъде коментирано  и наркоразпространението сред малолетни и непълнолетни. Поканени са да присъстват и вземат отношение представители на полицията, прокуратурата и НАП.

Сред заселилите се от Североизточна България тук има явна демонстрация на висок стандарт без видимо участие в трудовия процес в общината, коментира Христо Щерев. По думите му представеният годишен доклад на полицейското управление в града дава статистически данни, но не и реална представа за обстановката по тези направления в община Свиленград.  „Тези въпроси са важни за обществеността в Свиленград и няма защо да се отказваме от тях заради това, че са сложни. А по-скоро със съдействието на всички общински съветници трябва да подготвим един материал, да поканим отговорните институции и да вземем решение как да се подобри обстановката”, каза той.

Адвокат Георги Еленков поиска от общинската администрация до извънредното заседание да представи справка за адресно регистрираните лица на територията на община Свиленград за последните пет години с предходна адресна регистрация областите Разград, Шумен, Силистра, Търговище.

Хора от тези области започнаха да се заселват в Свиленград още през 2011 г. От тогава насам темата се повдига във връзка с различни случаи. Докато в началото те избираха да живеят в града, през пролетта на миналата година стана ясно, че близо 100 от тях са адресно регистрирани в свиленградското село Генералово. В средата на миналата година имаше няколко  случая, при които беше установено, че наематели от североизтока поставят на покривите на жилищните сгради, в които живеят,  антенни усилватели, които заглушават сигнала на българските мобилни оператори. Сигналите за смущенията бяха подавани до полицията от Комисията по регулиране на съобщенията.

Катя ИВАНОВА