22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бурни реакции и множество коментари получи публикацията на свиленградчанина Дамян Костадинов в социалната мрежа Фейсбук, свързана с източването на язовир Каламица. Водоемът се намира край свиленградското село Райкова могила. Допреди шест месеца бе стопанисван от общинския съветник от ГЕРБ Иван Андреев. Договорът му обаче изтече и сега за язовира отговарят от „Напоителни системи“.

„Защо яз. Каламица е източен почти до минимум точно преди летния сезон??? Как за толкова много време на никой не му прави впечатление и кой е виновният в случая и ще му се потърси ли някаква отговорност, защото това е противозаконно и подсъдимо!!! В язовира има над 10 вида риба, която е обречена на гибел заради пресъхване и набезите на бракониерите!!! Преди язовира беше любимо място и дестинация за всички въдичари не само от района, а от цялата страна!!! Надяваме се, че чрез социалните мрежи община Свиленград ще обърне внимание на случая и ще се вземат незабавни мерки“, пише Дамян в публикацията си, като прилага и снимки към нея.

Запознати твърдят, че източването на водния обект е започнало още през есента на м. г. От „Напоителни системи“ предприели тази мярка, за да избегнат бъдещи проблеми с преливането му през зимата. Никой обаче не се погрижил да затвори крана след достигане на необходимия спад на водното равнище, което е и причината язовирът да остане почти без вода.

„Старият мост“ се обърна с въпрос „Кое наложи източването на язовира?“ към „Напоителни системи“ - клон Хасково, под чийто ресор е яз. Каламица. Оттам отговориха така:

„Уведомявам ви, че водният обем в язовир „Каламица (Бунарча)“ е понижен до кота 134,20 м със съответен обем 900 000 м3, при мъртъв обем 316 000м3. Понижението на водното ниво е с цел намаляване на налягането на изхода на основния изпускател, във връзка с необходимост от извършване на ремонт на спирателните кранове. Наличният воден обем е достатъчен за поддържане на обитанието от риба, както и за напояване, което е ограниченичено по обем. Язовирът в момента се завирява и очакваме до началото на поливния сезон водното ниво и обемът да се повишат“, гл. инженер към „Напоителни системи“ - клон Хасково Георги Пеев.

Диляна ЦВЕТКОВА