30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По традиция на този ден се поставят обеци на малките дами

Десетки момиченца проляха сълзи при поставяне на обеци на Благовещение – 25 март. Според народните вярвания в този ден всяка рана заздравява по-бързо от друг път и боли по-малко. Затова и от векове майките избират Благовец, за да продупчат ушите на дъщерите си.

От години на 25 март имаме в пъти повече клиенти в сравнение с другите дни, сподели Константина Божилова от студио за красота „Дива“ в Свиленград. Само през нейния салон минали около 20 момиченца, най-малкото от които бе 7-месечната Дариа. Повечето от малките госпожици били между 2 и 4-годишни, тъй като на тази възраст дупките зарастват по-бързо. Малчуганите бяха съпровождани от майки, татковци, баби и други роднини.

Не само на деца дупчих ушите, сред желаещите имаше и възрастни дами, каза Константина. Малчуганите обаче се оказали по-смели. Един баща искаше и на него да пробия ухото, но като видя колко плака дъщеричката му, се отказа, сподели Божилова.

25 лв. излиза спазването на благовещенския ритуал, като към цената са включени и медицинските обеци. Желателно е те да се носят около месец, за да се избегне възпаление на ухото, съветват специалистите.

Най-често пробиването и поставянето на бижуто става за секунди, след което месестата част на ухото се промива с антибиотичен препарат. Процедурата е безболезнена, но децата се разплакват, защото тъпанчето им е много чувствително и се стряскат от самия шум на пистолета, обясни Константина. Новото тази година било, че родителите можело да избират обеци с камъче според месеца на раждане на дъщеричката си. Повечето обаче предпочитали бяло или синьо, както и такова, приемащо цвета на дрехата на детето.

Диляна ЦВЕТКОВА