06
Вт, Дек
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Престъпниците отмъкнали от възрастно семейство близо 17 000 лева

Двама „ало“ измамници бяха осъдени на по 2 години и осем месеца лишаване от свобода. Делото бе гледано от Районен съд – Свиленград на 18 март. Процесът се води по съкратено съдебно следствие, тъй като мъжете признали вината си. Поради това присъдите им бяха намалени с 1/3.

Иван Иванов (31 г.) и Петър Георгиев (45 г.) от Ветово, обл. Русе, бяха изправени пред Темида, тъй като завлекли възрастни съпрузи от Ивайловград с 11 000 лева и 3 000 евро. Случаят е от 1 септември 2017 г. По телефона измамниците се представили за полицай и прокурор. След няколкодневни манипулации и множество позвънявания наивните старци на 85 г. и 81 г. събрали и предали на престъпниците всичките си спестявания. Измамата била разкрита благодарение на незабавните и адекватни действия на полицията в Ивайловград и със съдействието на граничните полицаи, патрулиращи в района, които при рутинна проверка били записали в съответните книги имената и личните данни на обвиняемите.

На пострадалите съдът присъди обезщетение от 3 882,95 лева. Юристи споделиха пред „Старият мост“, че Наказателният кодекс предвижда за престъплението затвор от три до десет години. По думите им наложеното на двамата обвиняеми наказание било срам и позор за правосъдието ни. Според тях мъжете би следвало да получат поне по осем години лишаване от свобода, тъй като били с тежко съдебно минало и осъждани многократно за измами в страната. Прокуратурата обаче поискала по 4 години и след намаляване с 1/3 на присъдата ветовците получиха по 2 г. и 8 м.

След случилото се възрастните хора са в тежък шок и много влошено здравословно състояние.

СМ